Kāpēc nevajadzētu pludmalē vākt akmeņus: zinātniekiem ir svarīgs skaidrojums

Daudziem cilvēkiem pludmales apmeklējums raisa laimīgas bērnības atmiņas. Bērnībā mums visiem patika vākt akmentiņus piemiņai vai gliemežvākus.

Tomēr ir viegli aizmirst, ka smiltis, oļi, akmentiņi, akmeņi un gliemežvāki ir svarīga dzīvesvieta daudziem dzīvniekiem. Turklāt tās ir arī dabiska mājokļu un infrastruktūras aizsardzība pret jūras spēku.

Daudzi ir savākuši kādu suvenīru akmeni vai varbūt pat paņēmuši maisus ar oļiem, lai rotātu dārzus un terases. Neatlaidīgākos entuziastus fascinē pludmalēs atrodamo oļu veidu, krāsu, formu un pat fosiliju daudzveidība, kas tur pārnestas no netālu esošajiem ledājiem vai erozijas rezultātā iegūtajiem iežiem.

7 stila kļūdas, kuras nevajag pieļaut, jo piesaista nabadzību un neveiksmes

Tomēr ir maz zināms, ka Apvienotajā Karalistē ir aizliegts no pludmales izvest jebkādu materiālu. 1949. gadā pieņēma Piekrastes aizsardzības likumu, kas ierobežo vēsturiski izveidojušos nogulumu izvešanu no pludmalēm. Mērķis bija ierobežot cilvēku vēlmi iegūt “brīvos” nogulumus celtniecības materiālus.

Lasi vēl: Jūnijs iepriecinās šīs 3 zodiaka zīmes: viņi saņems to, ko vēlas

Kamberlendas padome Anglijas ziemeļu daļā nesen paziņoja, ka cilvēkiem, kas no pludmalēm aizvedīs oļus, tagad tiks uzlikts naudas sods līdz 1000 sterliņu mārciņām.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Lasi vēl: Slavenā ezotēriķe Vasilisa Volodina nosaukusi 3 Zvaigžņu zīmes, kuru dzīve jūnijā mainīsies strauji un līdz pat nepazīšanai

Anglijā oļu pludmales ir arī aizsargātas ar likumu, jo tās ir ekoloģiski vērtīgas, tajās ir dzīvotnes un tajās sastopamas sugas. Taču cilvēkiem, kas dzīvo pludmales tuvumā, viena no galvenajām oļu pludmaļu vērtībām ir krasta erozijas un plūdu samazināšana.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment