Kāpēc nevajadzētu pludmalē vākt akmeņus: zinātniekiem ir svarīgs skaidrojums

No pludmales apjoma ir atkarīgs, cik efektīva ir pludmales spēja samazināt abus riskus. Patiesībā, jo vairāk oļu un nogulumu ir pludmalē, jo labāk tā spēj absorbēt viļņu enerģiju. Lielu oļu, smilšu vai citu nogulšņu daudzumu aizvākšana samazina pludmales spēju kalpot par dabisku barjeru plūdu un erozijas novēršanai.

Šis apjoms gada laikā dabiski mainās, jo pludmale pielāgojas sezonas laikā mainīgajiem viļņiem. Viļņi pārvieto oļus uz pludmali un no tās, šķirojot dažāda lieluma nogulsnes atsevišķās pludmales zonās.

Oļi un akmentiņi pludmales augšdaļā bieži vien ir pirmais dabiskās aizsardzības veids pret vētrām, kas absorbē un izkliedē viļņu enerģiju. Un, lai gan viens cilvēks, kas no pludmales paņem dažus akmeņus, var būtiski neietekmēt pludmales joslu vai pludmales kopējo apjomu, daudzu cilvēku, kas no pludmales paņem suvenīrus, kumulatīvais efekts var būt daudz nozīmīgāks.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Cilvēku aicinājums pludmalē nesavākt oļus var šķist triviāls un mazsvarīgs, taču tas var palīdzēt pludmalēm efektīvi aizsargāt mūsu piekrasti.

 

Leave a Comment