Kāpēc mūsu senči tik ļoti baidījās no pulksten trijiem naktī; daži pat tagad šim tic

Pulksten trijos no rīta nekādā gadījumā nedrīkstēja ielaist mājā nevienu no viesiem – pat tuvākos cilvēkus. Jo zem viņu aizsega mājoklī varēja ielīst pats nešķīstais spēks.

Bet pulksten trijos aktīvi “darbojās” tie, kuriem vienkārši vajadzēja “sazināties ar gariem”. Mūsu senči uzskatīja, ka spēcīgākās un efektīvākās sazvērestības un burvestības tika radītas tieši šajā laikā.

 

Raganu laiks beidzās pēc trešā gaiļa dziedāšanas.

Vienīgais izņēmums bija Līgo nakts – gada īsākā nakts. Šajā naktī mūsu senči vienkārši lieliski izklaidējās!

Starp citu, jāpiebilst, ka pulksten 3.00 naktī daudzās pasaules tautās tika uzskatīta par “ļauno laiku”. Piemēram, ķīniešiem tā ir “tīģera stunda” – pirmssvētku laiks, kad viss apstājas, gaidot jaunu dienu, un tikai tīģeris var doties medībās.

Lasi vēl: Dabas vērotāji pieturas pie šīm marta zīmēm: ko tās stāsta par laikapstākļiem un šā gada ražu

Rietumeiropieši viduslaikos pulksten 3.33 uzskatīja par “velna laiku” – tas ir, pusi no sātaniskā skaitļa 666. Ticīgie ticēja: šajā minūtē pats elles valdnieks ir atbrīvots tieši uz 60 sekundēm.

Līgo un Jāņu nakts ir bagāti ar dažādiem mītiem un ticējumiem, kas saistīti ar dabas spēkiem, auglību un laimi. Šeit ir daži no populārākajiem:

Ziedu vākšana:

Jāņuzālēm piemīt dziedinošas spējas, tāpēc tās jāvāc pirms saullēkta. Papardes zieds ir liels veiksmes simbols, un to jāmeklē pusnaktī. Pīlādžu zariņi pasargā no ļaunajiem gariem.

Uguns:

Līgo ugunskurs simbolizē saules spēku un auglību. Lecot pār ugunskuru, var attīrīties no negatīvās enerģijas. Uguns liesmās var saskatīt nākotnes pareģojumus.

Jāņu siers:

Jāņu siers ir svētku galda galvenais ēdiens, un tam piemīt īpaša enerģija. Siers jāgatavo no pašu govs piena, un tajā jāieliek dažādas garšvielas un ziedi.

 

Leave a Comment