Kāpēc mūsu senči tik ļoti baidījās no pulksten trijiem naktī; daži pat tagad šim tic

Senatnē cilvēki ļoti baidījās no pulksten trijiem rīta. Šajā laikā, pirms iedzied pirmie gaiļi, viņi centās nepamosties. Un, ja pamodās, viņi nedarīja nekādus darbus.

Un bez īpašas nepieciešamības nedrīkstēja iziet ārā, pat skatīties pa logu. Un cieši aizvēra durvis.

Bet cilvēks, kas piedzima pulksten trijos no rīta, tika uzskatīts vismaz par ļoti neveiksmīgu. Vai pat par lāsta nesēju… Šādu jaundzimušo centās kristīt pēc iespējas ātrāk…!

 

Izpildiet šo testu: 

Vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi?

Izpildi šo testu un pārbaudi, vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi!

1 / 2

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vārds?

2 / 2

Vai tu zini ko latviešu valodā nozīmē šis vārds?

Your score is

The average score is 79%

0%

 

Ļaujiet man paskaidrot, kāpēc.

Stundu pirms rītausmas uzskatīja par visbīstamāko. Ļauno garu, spoku un raganu laiks. Tik agri pamodies cilvēks varēja, piemēram, saslimt ar kādu nopietnu kaiti.

 

Interesanti, ka senos laikos mūsu senči naktī centās pasargāt savas mājas no ļaunās varas. Šim nolūkam viņi uz logiem lika nātres. Un pie durvīm piekāra bērzu zarus. Tika uzskatīts, ka ļaunie gari ļoti baidās no šiem augiem.

Lasi vēl: Kāda sieviete nikna un atklāj ar ko saskārās gaidot no VID pārmaksātos nodokļus: ”Daudzi nesaņems”

Ceļinieks, kurš naktī nokļuva uz ceļa kaut kur nomaļā vietā, centās pēc iespējas ātrāk atrast patvērumu. Un līdz rītam lūdzās par savu glābšanu.

Šīs trīs zodiaka zīmes gaida labākā marta nedēļa. Gatavojieties lieliskām ziņām

Mūsu senčiem bija īpaši aizliegts apmeklēt pirti trijos no rīta. Jo pirts tika uzskatīta par divu pasauļu – mūsu un aizsaules – satikšanās vietu. Pirtī varēja sastapties ar dažādiem gariem, kas neveda ne pie kā laba.

Un tika uzskatīts, ka pirms rītausmas mazgāšanās pirtī varēja viegli nomazgāt Dieva aizsardzību no cilvēka. Tāpēc mūsu senči centās pabeigt visas mazgāšanās ilgi pirms pusnakts.

Nebija iespējams ķemmēt matus pulksten trijos no rīta – pastāvēja ticējums, ka ļauni gari var nozagt izkritušos matus. Un caur tiem pārņemt cilvēka dvēseli.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment