Kāpēc lapu grābšana pagalmā rudenī ir lielākā kļūda? Nekādā gadījumā negrābiet lapas, atstājiet tās!

“Lapas atgriezīsies augsnē kopā ar visām barības vielām. Tomēr vēl svarīgāk ir tas, ka tā ir organiskā viela, kas pilnībā sadalīsies, neizsaukdama ilgtermiņa ietekmi, un uzlabos augsni,” norāda Delavēras universitātes ainavu dārzkopības profesore Sjūzena Bārtone.

Saglabājot lapotnes slāni zālienā, jūs veicat lielu labumu arī savvaļas dzīvniekiem. Bezmugurkaulniekiem, piemēram, zirnekļiem un tārpiem, tas nodrošina dzīvesvietu, kas, savukārt, sniedz pārtiku tiem, kas atrodas augstāk barības ķēdē.

“Meža lapu pakaiši piedāvā no 50 līdz 80 procentiem no visām barības vielām, ko uzņem koki. Turklāt lapu pakaiši uztur svarīgu mitruma līmeni, kas regulē augsnes veselību,” stāsta Melisa Hopkinsa no Nacionālās Audubonas biedrības.

“Nokritušām lapām ir divkārša ieguvuma vērtība. Tās dabiski veido mulču, kas ne tikai nomāc nezāles, bet arī bagātina augsmi, sadaloties un sniedzot barības vielas. Kāpēc tērēt naudu par mulču un mēslojumu, ja to var radīt pats,” norāda Nacionālās savvaļas dzīvnieku federācijas dabaszinātnieks Deivids Mižejevskis.

 

Lasi vēl: Komisija jau apstiprinājusi: Plānotas būtiskas izmaiņas nodokļos no 2024. gada, kā arī par naudas atbalstu ģimenēm

Nokritušās rudens lapas ir noderīgas dzīvniekiem dažādos veidos:

Dzīvotņu nodrošināšana: Lapu kaudzes un pakaiši nodrošina dzīvotņu bagātību. Tās var kalpot kā patvērums sīkiem bezmugurkaulniekiem, kā tārpiem un zirnekļiem.

Barības avots: Lapu pakaiši sniedz barību daudziem bezmugurkaulniekiem. Tie var ēst sapuvušas lapas, izmantojot tās kā kompostu, vai atrast tajās kukaiņu larvas, kuras ir lielisks proteīna avots.

Mitruma uzturēšana: Lapu pakaiši saglabā mitrumu, kas nepieciešams dažādu bezmugurkaulnieku dzīvotnei. Daudzas sugu olas un kāpuri var dzīvot tikai mitrā vidē.

Barības avots putniem: Lapu kaudzes piesaista kraukļus un citas putnu sugas, kas meklē barību un patvērumu. Tie var izmantot lapas kā resursu, lai veidotu ligzdas un atrastu kukaiņu barību.

Tātad, nokritušās lapas veicina bioloģisko daudzveidību, radot videi draudzīgu dzīvotni dažādām sugu grupām.

Leave a Comment