Komisija jau apstiprinājusi: Plānotas būtiskas izmaiņas nodokļos no 2024. gada, kā arī par naudas atbalstu ģimenēm

Plānotas būtiskas izmaiņas nodokļos no 2024. gada, kā arī par naudas atbalstu ģimenēm. Komisija jau šos grozījumus jau ir apstiprinājusi. 

Lai vienkāršotu mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu un administrēšanu, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija plāno noteikt vienotu nodokļa likmi 25 procentu apmērā, saskaņā ar otrdien, 14. novembrī, konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Likumprojekts, kas saistīts ar 2024. gada valsts budžetu, paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu un administrēšanu, noteikdams vienotu 25 procentu nodokļa likmi neatkarīgi no mikrouzņēmuma gada apgrozījuma.

Pašreizējiem noteikumiem saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmumiem ar gada apgrozījumu līdz 25 tūkstošiem eiro ir 25 procentu nodokļa likme, bet gadījumos, kad gada apgrozījums pārsniedz 25 tūkstošus eiro, likme ir 40 procenti.

Kas ir nodokļi?

Nodokļi ir obligātas naudas maksājumi, ko valsts, pašvaldības vai citi valsts iestāžu līmeņi iekasē no iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Šie nodokļi ir galvenais finansēšanas avots valsts darbībai, un to mērķis ir nodrošināt nepieciešamos resursus sabiedriskajiem pakalpojumiem, infrastruktūrai, sociālajiem pabalstiem un citām valsts funkcijām.

Šīs izmaiņas ierosina, pamatojoties uz to, ka šāds nodokļu modelis būtu vienkāršāks un efektīvāks, novēršot sarežģītību, kas saistīta ar nodokļa piemērošanu atkarībā no apgrozījuma apmēra. Turklāt plānots ieviest papildu atvieglojumus mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem attiecībā uz iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija plāno iesniegt priekšlikumus par grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā un lūgt Saeimas atbalstu, lai šos grozījumus atzītu par steidzamiem.

Lasi vēl: Lāčplēša dienā, 11.novembrī šo dzīvi pametusi latviešu aktrise un rakstniece

Pirmajā lasījumā grozījumi tiktu skatīti 16. novembrī, savukārt galīgajā lasījumā – 7. decembrī, šo informāciju sniedz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Kā arī pavisam nesen tika paziņots, ka iespējams jau drīzumā būs gaidāms atbalsts Latvijas ģimenēm – kādā apmērā tas gaidāms?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment