Komisija jau apstiprinājusi: Plānotas būtiskas izmaiņas nodokļos no 2024. gada, kā arī par naudas atbalstu ģimenēm

Saeima ceturtdien, 9. novembrī, otro reizi nobalsoja par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu no 2024. gada. Šajā kontekstā attiecīgā komisija sagatavos papildu priekšlikumus, lai nodrošinātu atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ierosina grozīt Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, lai ieviestu hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu no 2024. gada.

Šī nodeva tiks ieviesta, lai piedāvātu sociāli atbildīgu atbalsta mehānismu hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai, ņemot vērā kredīta maksājumu pieaugumu un izmaksu slogu mājsaimniecībām, kas radies EURIBOR likmes kāpuma un inflācijas rezultātā.

Likuma izmaiņas paredz, ka hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu maksā kredītiestādes, kas darbojas Latvijā, kā arī ārvalstu kredītiestādes ar pastāvīgu pārstāvniecību Latvijā. Nodeva tiek piemērota par kredītiem, kuru atmaksa tiek nodrošināta ar Latvijā esoša nekustamā īpašuma hipotēku.

 

Saskaņā ar likumprojektu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, nodevas aprēķinā neiekļaus hipotekārā kredīta ņēmēja ārvalsts pastāvīgās pārstāvniecības rezultātus.

Nodeva netiks piemērota hipotekārajiem kredītiem ar fiksētu procentu likmi visā atmaksas periodā. Nodevas maksātājiem būs pienākums sniegt atbalstu attiecīgajiem hipotekārā kredīta ņēmējiem, un nodeva tiks noteikta par katru kalendāra gada ceturksni, sākot ar 2024. gada pirmo janvāri.

Nodevas apmērs būs 0,5% no nodevas maksātāja kopējā izsniegto hipotekāro kredītu atlikumu summas uz attiecīgā ceturkšņa pirmo datumu. Nodeva attieksies uz situācijām, kad hipotekārā kredīta līgums ir vienīgais spēkā esošais līgums, ir noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim, un pēdējais mēneša maksājums pārsniedz 20% no patērētāja vidējiem neto ienākumiem.

Hipotekārā kredīta atlikums nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro. Nodevas summu maksātājs izmaksā katram hipotekārā kredīta ņēmējam 30% no attiecīgā ceturkšņa procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā 2% no periodam noteiktās procentu likmes.

Lasi vēl: Šova dalībniece dusmu iespaidā atklāj, kas noticis “X Faktora” aizkulisēs: ”Davai, nodi***m šito”

Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs informēja Saeimas sēdes laikā, ka vēl ir vairākas normas, kas nav pilnībā izstrādātas, un šīs normas tiks iekļautas likumprojektā uz trešo lasījumu. Viens no šiem nepabeigtajiem jautājumiem attiecas uz ģimenēm ar bērniem.

 

Leave a Comment