Kā pagatavot savu mūža labāko kartupeļu biezeni: profesionāļu padomi

 

3. Vāra un nosusina kartupeļus

Uzkarsē katliņu ar sasmalcinātiem kartupeļiem līdz vārīšanās temperatūrai uz vidēji lielas uguns. Kad ūdens vārās, samaziniet uguni līdz minimumam un vāriet uz lēnas uguns, līdz kartupeļi ir viegli caurdurti (apmēram 15-20 minūtes). Lai iegūtu papildu garšu, pannā varat pievienot lauru lapu un diļļu zariņu.

Lasi vēl: Kā rūpēties par tomātiem augustā, lai nezaudētu ražu: kā saglabāt tomātus veselīgus un vēl sulīgākus

Lai saprastu, ka kartupeļi ir gatavi, caurduriet tos ar nazi un mēģiniet noņemt nazi atpakaļ. Ja kartupeļi pielīp pie naža un kopā ar to iznāk no ūdens, tas nozīmē, ka tie vēl nav gatavi.

Tiklīdz kartupeļi ir pagatavoti, nekavējoties noteciniet ūdeni un uzlieciet pannu (bez vāka) uz lēnas uguns tikai uz minūti, lai no apakšas iztvaikotu liekais ūdens. Pēc tam izslēdziet uguni un ļaujiet kartupeļiem nostāvēties vēl 2-3 minūtes, lai iztvaikotu atlikušo mitrumu.

 

 

 

4. Sagatavo sviestu un krējumu

Kad kartupeļi ir gatavi, sāciet gatavot sviestu un krējumu (labāk izmantot biezu krējumu, nevis pienu). Nekad nepievienojiet biezenim aukstu krējumu vai sviestu. Vispirms tie ir jāizkausē katliņā. Tādā veidā tie kartupeļos iesūksies daudz labāk un vienmērīgāk.

Krējuma un sviesta vajadzētu būt daudz, jo tie piešķir biezenim bagātīgu, krēmīgu garšu. Ideālā gadījumā kartupeļu attiecībai pret krējumu un sviestu vajadzētu būt 2 pret 1.

Tas ir, uz 1 kg kartupeļu vajadzēs 250 gramus krējuma un 250 gramus sviesta – tā iegūsiet restorāna kvalitātes biezeni. Mājās es ieteiktu uz 1 kg kartupeļu lietot vismaz 100 gramus krējuma un 100 gramus sviesta (attiecībā 5:1).

Starp citu, labākajos restorānos, lai pagatavotu kartupeļu biezeni, kartupeļus uzreiz vāra krējumā un sviestā, nevis ūdenī.

 

5. Sasmalciniet kartupeļus

Lai iegūtu vislabāko tekstūru, izmantojiet tikai kartupeļu spiedēju vai kartupeļu biezeni. Visu darām ar rokām, neizmantojot blenderus vai mikserus – tie kartupeļus pārvērtīs lipīgā pastai līdzīgā masā.

Mīcot pamazām pievieno izkausētu sviestu un krējumu, kā arī sāli un melnos piparus. Noteikti pagaršojiet biezeni un pievienojiet vēl sāli vai piparus, ja jūtat, ka tas ir nepieciešams.

Grauzdēti ķiploki, svaigi sasmalcināti garšaugi (piemēram, maurloki vai pētersīļi), karamelizēti sīpoli, rīvēts siers vai trifeļu eļļa ir ideāli piemēroti, lai iegūtu papildu garšu.

 

6. Nekavējoties pasniedziet biezeni

Vislabāk ir pagatavot tieši tik daudz biezeņa, cik vienā reizē apēdīsiet. Jo kartupeļu biezenī notiek cietes retrogradācija. Vienkārši sakot, biezenim atdziestot, tas kļūst ciets.

Lasi vēl: Kā iztīrīt tējkannu no kaļķakmens, izmantojot marinādi un minerālūdeni: neparastas metodes

Ja vēl ir palicis kāds biezenis, tad uzkarsējot pievieno gabaliņu sviesta vai nedaudz krējuma (un pēc karsēšanas apmaisa). Tādā veidā jūs piešķirsiet biezenim otro dzīvi.

 

Leave a Comment