Gurķu salāti ziemai: ļoti garšīgi un ātri pagatavojumi

Un tā sākās, gurķu iebrukums! Zaļa un gaiši zaļa, gaiša un gaiša, īsa un gara, bieza un plāna, ar pūtītēm un gluda, maza un aizaugusi…

To ir tik daudz, ka nevar nepiedalīties ražas utilizācijā. Nu vai tiešām vari atrast spēku atteikties no mammas, kura tev iedeva spaini ekogurķu no dačas?

Paiesi garām vecai vecmāmiņai, kura par puspensu tirgo pašaudzētus dārzeņus netālu no metro stacijas? Vai vari ar vienaldzību noskatīties, kā pāraug gurķi tavā zemes gabalā pie tavas mājas?,

Tas ir tas pats. Kopumā esiet pacietīgs, taupiet spēkus un steidzieties cīņā ar gurķu ražu. Bez logiem, bez durvīm – istaba ir pilna ar cilvēkiem. Kas tas ir? Protams, gurķi. Un salāti no tiem, kurus var slēgt ziemai!

Zinātnieki uzskata, ka gurķu dzimtene ir Indija, tieši tur viņi piedzima pirms vairāk nekā 6 tūkstošiem gadu, un pēc tam no turienes viņi sāka savu gājienu apkārt pasaulei. Starp citu, tur, Himalaju pakājē, gurķi joprojām aug dabiskos apstākļos – savvaļā. Tāpat kā nezāles – neviens nekopj un nekopj.

Turklāt ir interesanti zināt, ka gurķi ir tie nedaudzie augļi, ko cilvēki ēd negatavus. Ja ļausiet gurķiem “sagatavoties” dārzā, tie iegūs cietu mizu, lielas sēklas un garlaicīgu, neķītru garšu un absolūti ne sulīgu mīkstumu.

Gurķu priekšrocības

Izplatīts uzskats, ka gurķos nav nekā veselīga vai kaitīga, ir tikai izplatīts viedoklis. Pat ja tajos nav tik daudz vitamīnu, cik mēs vēlētos (un ar laiku mazais, kas tajos ir, tiek samazināts līdz minimumam), bet tie nesatur nekādas papildu kalorijas, kas padara šos dārzeņus par ideālu pārtikas produktu visi, kas ir spiesti stingri sekot līdzi jūsu svaram.

Turklāt gurķiem ir spēja regulēt apetīti, “pārliecināt” organismu, ka tas ir pilns, un kontrolēt cilvēka vielmaiņu.

Gurķi gandrīz 99% ir ūdens – tie lieliski remdē slāpes, veicina gremošanu, iedarbojas diurētiski un vienkārši lieliski un smalki attīra zarnas.

Zaļie garie biedri ir neaizstājams kālija avots: pateicoties šim minerālam, gurķi tiek atzīti par cīnītājiem par pareizu asinsvadu sistēmas darbību un ievērojamiem palīgiem sirds muskuļa darbībā.

Ja gurķus ēdat pastāvīgi un regulāri, tie neitralizē skābo savienojumu iedarbību zarnās, tādējādi novēršot sāļu nogulsnēšanos. Turklāt uztura speciālisti uzskata, ka šis dārzenis novērš vairogdziedzera slimības, cīnās ar agrīnu ķermeņa novecošanos un tam ir holerētiska iedarbība.

Diemžēl tikai svaigi gurķi var lepoties ar visu iepriekš minēto (un jo ātrāk tie nokļūs no dārza uz jūsu galda, jo vairāk labumu tie dos), tomēr to konservētajiem gurķiem ir viena būtiska priekšrocība: tie nenoliedzami ir apetītlīgāki, un par to kraukšķīgumu un pikanto garšu ziemā varat atdot pusi karaļvalsts un pat zirgu!

Sastāvdaļas: 1 kg lielu gurķu; 1 ķiploka galva; 1 maza mārrutku sakne; 1 litrs ūdens; 20 g sāls; 5 ēd.k. l. galda etiķis (9%); 4 ēd.k. l. Sahāra; 2 ēd.k. l. sinepes.

Nomazgājiet gurķus, nosusiniet, pēc tam noņemiet mizu (ļoti ērti ar nazi sakņu dārzeņu mizīšanai) un, pārgriežot dārzeņus uz pusēm, izņemiet lielās sēklas. Pēc tam gurķus sagriež apmēram 1 cm biezos un līdz 5 cm garos kubiņos, pārkaisa ar sāli un atstāj vēsā vietā uz 7-10 stundām.

Lasi vēl: Atklātas detaļas par pazudušo ūdens motociklistu, kurš iekrita jūrā un līdz šim brīdim nav atrasts

Izlejušo sulu notecina un gurķus liek sterilizētās litru burkās. Pievieno ķiplokus, gabaliņos sagrieztus mārrutkus.

Pagatavo marinādi – sajauc ūdeni, cukuru, sinepes, uzvāra, pievieno etiķi un pārlej salātiem. Nosedziet ar sterilizētiem vākiem, ievietojiet burkas lielā katliņā, uzlejiet verdošu ūdeni līdz pleciem un sterilizējiet 15 minūtes. Pēc tam aizveriet vākus un aptiniet burkas ar segām un atstājiet uz dienu. Gurķu salātus glabājam pieliekamajā.

 

Leave a Comment