Bijušais ASML vadītājs saka, ka ASV un Ķīnas cīņa par mikroshēmām turpināsies

Bijušais ASML izpilddirektors sestdien, 6. jūlijā intervijā Nīderlandes radiostacijai BNR sacīja, ka ASV un Ķīnas strīdi par datoru mikroshēmām ir ideoloģiski un nav balstīti uz faktiem, un tie turpināsies.

Peters Venninks aizgāja no amata aprīlī pēc desmit gadu ilga darba ASML vadībā, kura laikā tas kļuva par Eiropas lielāko tehnoloģiju uzņēmumu. Kopš 2018. gada ASV ir noteikušas arvien lielākus ierobežojumus attiecībā uz to, kādus rīkus uzņēmums var eksportēt uz Ķīnu, kas ir tā otrs lielākais tirgus pēc Taivānas, atsaucoties uz bažām par drošību. Pavisam nesen ASV centās neļaut uzņēmumam apkalpot iekārtas, kas jau pārdotas Ķīnas klientiem.

“Šāda veida diskusijas notiek, pamatojoties nevis uz faktiem, saturu, skaitļiem vai datiem, bet gan uz ideoloģiju,” sacīja Venniks.

“Jūs varat par to domāt, ko vēlaties, bet mēs esam uzņēmums, kurā ieinteresēto personu intereses ir jāvada līdzsvaroti … Ja ideoloģija to šķērso, man ar to ir problēmas.”

Cenšoties panākt līdzsvaru, Venninks sacīja, ka viņš iespēju robežās ir lobējis, lai eksporta ierobežojumi nekļūtu pārāk stingri, un tajā pašā laikā viņš ir sūdzējies augsta ranga Ķīnas politiķiem, kad viņam šķitis, ka netiek ievērots uzņēmuma intelektuālais īpašums.

“Es domāju, ka Vašingtonā, iespējams, viņi dažkārt domāja, ka Venninks, iespējams, ir Ķīnas draugs,” viņš teica.

Peters Venninks uzskata, ka ASV un Ķīnas cīņa par mikroshēmām turpināsies. Viņš apgalvo, ka mēģinājumi kontrolēt mikroshēmu pārdošanu Ķīnai, visticamāk, nebūs veiksmīgi un var izrādīties neveiksmīgi. Venninks uzsver reģionu savstarpējās atkarības nozīmi, norādot, ka tehnoloģiju eksporta pārtraukšana uz Ķīnu varētu traucēt Eiropas rūpniecības nozarēm, kuras ir atkarīgas no Ķīnas tirgiem.

Viņš ierosina, ka tā vietā, lai ieviestu stingru kontroli, Rietumiem būtu jākoncentrējas uz to, lai pārspētu Ķīnu inovāciju ziņā, tādējādi saglabājot konkurētspējas priekšrocības.

Venninks arī uzsver pašreizējās situācijas paradoksu: lai gan Ķīnā ir spēkā ierobežojumi attiecībā uz modernām litogrāfijas iekārtām (EUV), ASML turpina apkalpot un pārdot Ķīnas uzņēmumiem vecākas DUV iekārtas. Šāda ierobežota iesaistīšanās varētu pamudināt Ķīnu attīstīt savu pusvadītāju tehnoloģiju, veicinot neatkarību, bet ilgtermiņā potenciāli samazinot ASML tirgus daļu.

Leave a Comment