ASV Valsts kases sekretāre apgalvo, ka klimata pārmaiņu finansējumam ik gadu nepieciešami 3 triljoni ASV dolāru, kas ir daudz vairāk nekā pašreizējais līmenis

ASV Valsts kases sekretāre Džaneta Jelena sestdien, 27. jūlijā paziņoja, ka globālajai pārejai uz ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni katru gadu līdz 2050. gadam ir nepieciešami 3 triljoni ASV dolāru jauna kapitāla.

Tas ir daudz vairāk nekā pašreizējais ikgadējais finansējums, taču šī deficīta novēršana ir lielākā 21. gadsimta ekonomiskā iespēja.

Bilemā, Brazīlijā, Jelena sacīja, ka Baidena un Harisas administrācijas galvenā prioritāte joprojām ir nulles neto emisiju mērķu sasniegšana, un tam būs vajadzīga vadība tālu aiz ASV robežām.

“Nepievēršanās klimata pārmaiņu un dabas un bioloģiskās daudzveidības samazināšanās problēmai ir ne tikai slikta vides politika. Tā ir slikta ekonomiskā politika,“ Jelena teica runā pēc dalības G20 finanšu līderu sanāksmē, kas ceturtdien un piektdien notika Riodežaneiro.

Bagātās ekonomikas 2022. gadā piešķīra un mobilizēja rekordlielu 116 miljardu ASV dolāru summu klimata pārmaiņu finansējumam jaunattīstības valstīm, no kuriem 40 % saņēma no daudzpusējām attīstības bankām (MDB). Jelena sacīja, ka bankas, tostarp Pasaules Banka un Amerikas Attīstības banka (IDB), izvirzīja jaunus mērķus.

Finansējuma nepieciešamība ir “vienīgā lielākā 21. gadsimta ekonomiskā iespēja”, un to var izmantot, lai atbalstītu ilgtspējīgu un iekļaujošāku izaugsmi, tostarp valstīm, kurām trūkst investīciju, norādīja Jelena.

Viesojoties Belemā, Jelena tikās ar Amazones baseina valstu finanšu ministriem un IDB prezidentu Ilanu Goldfajnu. Viņa vēlreiz apstiprināja ASV apņemšanos atbalstīt bankas platformu Amazonia Forever, kas nodrošina visaptverošu pieeju ilgtspējīgai reģiona attīstībai, izmantojot finansējumu, projektu sagatavošanu un sadarbību.

“Mēs ceram, ka šī programma veicinās lielākus privātā sektora ieguldījumus reģionā, kas atbalsta dabu,” viņa piebilda.

Jelena gandrīz pirms diviem gadiem aicināja TAM paplašināt savu misiju un kreditēšanas iespējas, iekļaujot cīņu pret klimata pārmaiņām. Viņa sacīja, ka ir nepieciešami lieli privāti ieguldījumi, un Valsts kase, Brazīlijas Finanšu ministrija un citas ieinteresētās personas strādā, lai veicinātu sadarbību ar privāto sektoru.

Viņa sacīja, ka bankām būtu arī jāveicina jauni uzņēmējdarbības modeļi, lai mobilizētu ieguldījumus, kas atbalsta dabu un bioloģisko daudzveidību, vienlaikus stiprinot ekonomiku un veicinot pāreju uz klimata pārmaiņām.

Pavisam nesen tika uzsākta arī jauna iniciatīva ar Amazones baseina valstīm Brazīliju, Kolumbiju, Ekvadoru, Gajānu, Peru, Surinamu un Ekvadoru, lai apkarotu dabas noziegumus, piemēram, nelikumīgu mežizstrādi un savvaļas dzīvnieku un minerālu ieguvi, kas apdraud bioloģisko daudzveidību un Amazones ekosistēmu.

Leave a Comment