Dvēseļu diena, 17. jūlijs: ko ir stingri aizliegts darīt vissvarīgākajā vasaras dienā

17. jūlijā ir maģiska dvēseļu diena. Agrāk mūsu senči ticēja, ka katra diena bija īpaša, bet 17. jūlijs bija no visiem svētkiem. Mūsu senči, slāvi, svinēja šo neparasto dienu.

Šis vārds bija dieviete, pateicoties kurai, pēc tā laika cilvēku domām, un parādījās visa cilvēce un visas dzīvās radības. Bija arī vairāki aizliegumi un paražas, no kurām dažas tiek ievērotas līdz pat šai dienai.

Cilvēki agrāk labprātāk strādāja, jo ticēja, ka kā atlīdzība par darbu pie viņiem nāks veiksme. Turklāt pavadīja laiku dārzeņu dārzā, rūpējoties par ražu.

Tuvojas barga ziema: vasaras karstums neko labu neliecina un tas visticamāk novedīs pie šī!

Meitenes obligāti apmeklēja pirti, kur mazgājās ar dziedinošiem zāļu novārījumiem. Tā viņas centās saglabāt savu skaistumu, možumu un jaunību.

Svētku simbols kā dievietes personifikācija bija bērzs. Vājākā dzimuma pārstāves devās uz mežu, lai pielūgtu balto stumbru skaistules. Jaunās meitenes lūdza kokam cienīgu līgavaini, bet sievietes lūdzās par laulības nostiprināšanos un laimi ģimenē. Bērzs arī šodien ir īpašs koks.

Īpašnieks nojauca sienu, bet aiz tās viņu gaidīja neticams atradums

Saskaņā ar tautas ticējumiem šajā dienā jāizvairās no strīdiem un konfliktiem ar tuviem cilvēkiem. Vislabāk domstarpības risināt mierīgi, lai nesabojātu harmoniju attiecībās. Jācenšas ģimenē saglabāt sirsnību un savstarpēju sapratni.

Tomēr tas vēl nav viss!

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, ko pilnīgi noteikti nevajag darīt šajā dienā 

Leave a Comment