Ja vārot zupiņu katlā parādās ļoti liels putu daudzums, kurš ”mūk”, tad esi prātīgs, jo tas nozīmē šo!

Gaļu parasti liekam aukstā ūdenī, lai sāktu vārīšanu, un, gaidot ūdens uzvārīšanos, nekavējoties sākam nosmelt putas. Šīs putas veidojas no vārītām olbaltumvielām, kas izdalās no gaļas, tomēr te slēpjas kas daudziem nezināms. 

Karsējot gaļu, olbaltumvielas un minerālsāļi izšķīst un nokļūst ūdenī. Taču, ja gaļu liek verdošā ūdenī, šīs vielas paliks pašā gaļā. Ja vēlaties gatavot gaļu bez buljona pagatavošanas, ieteicams to ievietot jau verdošā ūdenī.

Lai pagatavotu bagātīgu un garšīgu buljonu, sāciet ar gaļas vārīšanu aukstā ūdenī. Nesasteidziet putu nosmelšanu, jo tās satur vērtīgas uzturvielas un bagātina buljona garšu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Lai novērstu putu veidošanos katlā, pievienojiet maisījumam veselu sīpolu. Sīpols palīdzēs olbaltumvielām sadalīties un putas izkliedēsies, tādējādi saglabājot buljona tīrību un uzlabojot tā garšu.

Pagatavojot buljonu, ir svarīgi ievērot šos principus, lai iegūtu vislabāko rezultātu. Lēna vārīšana aukstā ūdenī ļaus buljonam izdalīt visas garšas un uzturvielas, padarot to bagātīgu un aromātisku.

Šādi gatavots buljons būs ideāla bāze dažādiem zupām, sautējumiem un citām kulinārijas iz******bām. Izvēloties pareizo metodi, jūs varat nodrošināt, ka jūsu ēdiens būs ne tikai garšīgs, bet arī uzturvielām bagāts.

 

Jāņem vērā, ka putas uz buljona virsmas var būt gan baltas, gan tumšas. Kā mēs iepriekš pārrunājām, ir svarīgi paturēt to prātā. Jūsu ziņā ir izvēle, vai noņemt tumšo putu slāni vai nē. Pievienojot marlē ietītu sauju rīsu, var palīdzēt “izlabot” pārsālītu buljonu.

Ir svarīgi atcerēties, ka, gatavojot gaļu uz lielas uguns, gaļa būs garšīgāka, bet buljons uz mazas uguns būs bagātāks un garšīgāks. Rosolniks zupa ir daudzpusīgs ēdiens, ko var pagatavot ar dažādiem buljoniem, piemēram, gaļas, zivju vai sēņu buljonu.

Lasi vēl: Meteorologi atklāj, ka brīvdienās laikapstākļi tā satrakosies, ka pat putni slēpsies! Vēlams uzturēties mājās

Daži noderīgi padomi:

Pusstundu pirms gaļas gatavības buljonam jāpievieno sāls, lai tas iegūtu nepieciešamo garšu. Zivju buljonam sāls jāpievieno pašā vārīšanas sākumā, lai iegūtu optimālu garšas izkliedi. Sēņu buljonam sāls jāpievieno pāris minūtes pirms tā gatavības. Putas atkal pacelsies uz buljona virsmas, un tās jānoņem, lai buljons būtu tīrs un garšīgs.

 

Leave a Comment