10 noteikumi, kuru ievērošana novērš tomātu fitoftoras izplatību

Tiem, kuru tomāti nav pasargāti no rasas, nākas cīnīties ar fitoftorozi.

Vislabāk ir izmantot biopreparātus un agrotehniskās metodes.

1.Neveidojiet biezus stādījumus, ideālā gadījumā katrai auga lapai jābūt pakļautai saules iedarbībai.

2.Savlaicīgi noņemiet nevajadzīgos dzinumus un lapas. Ja laiks ir lietains, 20 cm augstumā no zemes nedrīkst būt nevienas lapas.

3.Laistiet augus ne vēlāk kā pusdienlaikā vai vēl labāk no rīta ar nostādinātu ūdeni (no rīta ūdens temperatūra ir augstāka nekā gaisa temperatūra).

4.Rindās un starp rindām izvietojiet tumšus akmeņus. Ja zemi pārklājat ar pūstošu organisko vielu mulču vai salmiem, mulču noteikti apkaisiet ar pelniem.

5.Mēslošanai jāizmanto mēslošanas līdzekļi, kuros dominē fosfors un kālijs.

6.Trīs reizes veģetācijas laikā – 10 dienas pēc stādu stādīšanas atklātā zemē un pēc tam ar mēneša intervālu – apsmidziniet augus ar mikromēslu šķīdumiem. Obligātie komponenti – tie barības elementi, kuru trūkst mūsu augsnēs: bors, magnijs, mangāns, cinks, varš, molibdēns, neitrālās augsnēs – dzelzs.

7.Nepieciešams izmantot imūnstimulatorus: pirms darbību veikšanas ar augiem tos apsmidzina ar Epin, bet pēc – Zircon.

8.Nelabvēlīgos laikapstākļos pāriet uz iknedēļas augu apsmidzināšanu ar Fitosporin-M vai ķiploku uzlējumu (100-150 g sasmalcinātu ķiploku pārlej ar 1 litru ūdens, divas dienas uzstāj, pārtvaicē un atšķaida līdz 10 litriem).

9.Pirmo tomātu profilaktisko smidzināšanu veic pumpuru veidošanās fāzē, kad augi ir gatavi stādīšanai zemē vai siltumnīcā: 2 tējkarotes vara sulfāta uz 10 litriem ūdens. Otrā – 7 dienas pēc pirmās smidzināšanas ar tādas pašas koncentrācijas šķīdumu kā pirmajā. Trešā smidzināšana – augļu veidošanās laikā. Šķīdums sastāv no 1 ēdamkarotes vara sulfāta un 2 ēdamkarotēm veļas ziepju.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

10.Par efektīvu tiek uzskatīta šāda recepte: briljantzaļās krāsas šķīdums – 1-1,5 tējkarote, vara sulfāts – 1,5 tējkarote, dzeramā soda – 7 ēdamkarotes, dzēstie kaļķi – 1 ēdamkarote, govs piens -2 litri. Pievieno ūdeni, lai tilpums sasniegtu 10 litrus. Sajauc, izšķīdina un apsmidzina visus augus un augsni tomātu tuvumā. Katrai smidzināšanai pagatavojiet jaunu šķīdumu. Sezonas laikā nepieciešams izsmidzināt 4-5 reizes. Lietainā vasarā ar šo metodi apstrādātie tomāti bija veseli. Kultūra netika bojāta.

 

 

Leave a Comment