Uzņēmēji vairāk laika, lai saprastu ietekmi uz Ķīnas preču tarifu palielināšanu ASV

Daudzas Amerikas uzņēmēju grupas, kas atbalsta tirdzniecību, ir lūgušas Baidena administrācijai vēl mēnesi laika, lai komentētu plānus noteikt stingrākus tarifus Ķīnas importētajām precēm.

Runa ir par elektriskajiem transportlīdzekļiem, akumulatoriem, saules enerģijas produktiem un citām precēm, tādējādi faktiski atliekot daudzu nodokļu piemērošanas sākuma datumu – 1. augustu.

173 tirdzniecības asociāciju grupa, kas apvienojušās “American For Free Trade”, vēstulē ASV Tirdzniecības pārstāvja birojam, ar kuru piektdien iepazinās mediji, norādīja, ka publisko komentāru iesniegšanas termiņa pagarinājums par 30 dienām līdz 28. jūlijam ir “sabiedrības interesēs”.

Grupa, kas pārstāv ražotājus, mazumtirgotājus, tehnoloģiju uzņēmumus, lauksaimniecības uzņēmumu grupas, enerģētikas uzņēmumus un transporta uzņēmumus, arī pieprasīja, lai USTR rīko šo jautājumu publisku uzklausīšanu, kā tas tika darīts 2017. un 2018. gadā attiecībā uz iepriekšējiem tarifiem.
ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā mēnesī paziņoja par tarifu paaugstināšanu, lai aizsargātu ASV ražotājus stratēģiski svarīgās nozarēs no Ķīnas pārmērīgās rūpnieciskās jaudas, kas ar eksportu pārpludina pasaules tirgus. Pēc tam USTR izsludināja īsu, 30 dienu ilgu publisko komentāru iesniegšanas periodu, un ir plānots, ka 1. augustā sāksies četras reizes lielāki muitas nodokļi Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem, kas pārsniegs 100 %, un divreiz lielāki muitas nodokļi pusvadītāju precēm, kas sasniegs 50 %.

“Mēs aktīvi aptaujājam mūsu kolektīvos biedrus, lai apkopotu atsauksmes par ierosināto (tarifu) izmaiņu prognozēto ietekmi un dokumentētu tās tādā veidā, kas būtu visnoderīgākais USTR,” teikts 6. jūlija vēstulē, kas iesniegta USTR komentāru portālā.

“Tomēr mūsu biedri ir norādījuši, ka viņiem ir nepieciešams papildu laiks šādas informācijas apkopošanai un novērtēšanai, ņemot vērā” 387 preču kategoriju, kurām paredzēts noteikt lielākus nodokļus, plašo klāstu un iesniegšanas formātu.

Ar USTR preses pārstāvi uzreiz neizdevās sazināties, lai sniegtu komentārus par grupu pieprasījumu.
Ziņas par šo pieprasījumu parādījās, kad cita politikas grupa, ko vada apvienoto tēraudstrādnieku arodbiedrība un vietējie ražošanas uzņēmumi, aicināja noteikt vēl stingrākus tirdzniecības šķēršļus Ķīnas importam. Amerikas Ražošanas alianse apgalvoja, ka ASV būtu jāatjauno sen spēku zaudējušais juridiskais instruments Ķīnas importa pieauguma apturēšanai, kas tika ieviests, kad Ķīna 2001. gadā pievienojās Pasaules Tirdzniecības organizācijai.

Starp grupām, kas parakstīja vēstuli, bija arī Pusvadītāju rūpniecības asociācija, Informācijas tehnoloģiju nozares padome, Amerikas Ķīmijas padome, Alus institūts, Nacionālā mazumtirdzniecības federācija, Halovīna un kostīmu asociācija un Amerikas Autopārvadātāju asociācija.
Starp parakstītājiem bija arī automobiļu un kravas automobiļu detaļu asociācijas, bet ne tirdzniecības grupas, kas pārstāv automobiļu un elektromobiļu ražotājus.

Daudzas no šīm grupām izmanto un pārdod no Ķīnas importētas preces, un tās vēstulē norādīja, ka tās nodarbina desmitiem miljonu amerikāņu, izmantojot “plašas piegādes ķēdes”.

Leave a Comment