“Tas viss notika ļoti pēkšņi!” Diemžēl Mūžībā devusies izcila Latvijas personība!

Diemžēl, bet Latviju šodien skar smaga un nepatīkama vēsts – mūžībā devusies izcila personība, kas savā dzīves ceļā bija ieguldījusi daudz skaistas enerģijas un talanta. Šis zaudējums ne tikai atstāj tukšumu viņas ģimenē un draugu lokā, bet arī aizplūdina sēru un sāpes visā sabiedrībā.

Tas ir kā liels sprauga mūsu kopējā dzīves audumā, kas atgādina mums par cilvēku trauslumu un mūsu neseno zaudējumu. Šajā brīdī mēs visi apzināmies, ka, lai cik stipri mēs censtos, neesam pasargāti no laika neatgriezeniskās plūsmas, kas nes līdzi arī atvadu sāpes un skumjas.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 51%

0%

Bet mēs varēsim saglabāt to personības mantojumu, kas šodien ir atstājusi mums, cildinot viņas atmiņu, pieminot viņas sasniegumus un turpinot viņas darbu un ieguldījumu, kas bija tik nozīmīgs mūsu sabiedrības dzīvē.

Skaņojot pēdējām aplodēm, otrdien, 20. maijā, cilvēki no dažādām dzīves jomām – ģimene, kolēģi, un vienkārši talantu cienītāji – pulcējās, lai atvadītos no izcilās aktrises Baibas Indriksones. Viņas dēls, horeogrāfs un Latvijas Nacionālā Baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis dalās ar atmiņām par šo dienu ar izdevumu “Kas Jauns”.

Indriksones mūžībā devās 14. maijā šogad. Tikai dažas stundas pirms šī pārejas, viņa kā parasti vēlu vakarā pievērsās Eirovīzijas dziesmu konkursam.

“Viņai nebija tik ļoti svarīga pati Eirovīzija, cik gan Latvijas reprezentācija tajā,” atceras Aivars.

“Tajā vakarā mēs runājām ar mammu, tāpat kā vienmēr. Bet nākamajā dienā viņa tika hospitalizēta…

Un tad, pēkšņi, mamma jau bija zāļu miegā, acīmredzot. Viss notika tik strauji.”

Atsaucoties uz Baibas Indriksones pēdējiem dzīves brīžiem, viņas dēls atmiņās saglabā dienu, kad pēdējo reizi redzēja savu māti pirms viņa aizgāja mūžībā.

“Es nevaru precīzi teikt, vai viņa mani dzirdēja vai ne… Manu meitu Elzu [Leimani, baletdejotāja un horeogrāfa – red.] vecmāmiņa ir paspējusi redzēt tikai dienu pirms aiziešanas. Elza man stāstīja, ka sākotnēji viņas asinsspiediens bija ļoti zems, bet, kad Elza ar viņu runāja, asinsspiediens kā nedaudz uzlabojās. Tā ka iespējams, viņa tomēr spēja uztvert kaut ko!” atceras Leimanis.

Horeogrāfs dalās ar pārsteigumu par to, cik bagāts bija Indriksones dzīves ceļš – gan profesionālajā karjerā, gan personiskajā dzīvē.

Baiba Indriksones dzimšanas gads ir 1932. un viņa nāk no Rīgas. Viņa sāka mācīties Valda Zālīša pamatskolā, turpināja izglītību Rīgas 3. vidusskolā, un pēc tam studēja Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē. Kopš 1952. gada viņa strādāja Nacionālajā teātrī.

Viņa spēlēja nozīmīgas lomas filmās no Rīgas kinostudijas “Vella kalpi” (Lēne) un “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” (Olita).

Baiba Indriksones laulībā ar kinorežisoru Aleksandru Leimani dzimis viņas dēls Aivars Leimanis, baleta mākslinieks.

Leave a Comment