Siltuma vietā sagaidāms liels sals! Meteorologi steidzami paziņo prognozi atlikušajam Jūnijam

2024. gada jūnijs Austrumeiropā solās būt aizraujošs laikapstākļu ziņā. Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Vilfands ir izteicis prognozes, kas liecina par ievērojamām temperatūras novirzēm no normas dažādos reģionos.

Jūnija sākumā Austrumeiropā temperatūra būs vai nu normas robežās, vai arī to pārsniegs. Īpaši izteiktas novirzes no parastā temperatūras līmeņa gaidāmas Baltijas jūras piekrastē, kur temperatūra būs augstāka nekā parasti. Šāda situācija radīs komfortablus apstākļus gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem, veicinot patīkamu atpūtu un aktivitātes brīvā dabā.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 51%

0%

Lielākajā daļā Austrumeiropas jūnija pirmajā pusē temperatūra būs tuvu normai, bet tomēr ar nelielu pozitīvu novirzi. Tas nozīmē, ka aukstuma anomālijas šajā reģionā nebūs. Vidējā temperatūra būs apmēram 25 grādi pēc Celsija, kas ir piemērota vasaras brīvdienām un dažādām ārpus telpu aktivitātēm, kā arī lauksaimniecības darbiem.

Kad gaidāmas aukstuma anomālijas
Lai gan jūnija sākumā gaidāms silts un patīkams laiks, tas diemžēl nebūs ilgstošs. Negatīvas temperatūras anomālijas tiek prognozētas teju visā Austrumeiropas reģionā, liekot meteorologiem uztraukties par neparasto laikapstākļu pavērsienu.

Aukstā viļņa iespējamība
Jūnija otrajā pusē situācija var kļūt īpaši kritiska, kad dažviet iespējams sals līdz mīnus 2 grādiem pēc Celsija. Šāda stabila situācija atmosfērā ir pilnīgi neraksturīga jūnija mēnesim un rada meteorologu bažas par iespējamiem kaitējumiem gan lauksaimniecībai, gan cilvēku veselībai. Šīs temperatūras svārstības var radīt ievērojamu stresu augu augšanai un attīstībai, kā arī ietekmēt dažādas ekosistēmas.

Pašās jūnija beigās tiek prognozēts, ka temperatūra reģionā pakāpeniski paaugstināsies. Tomēr, neskatoties uz šo pieaugumu, tā joprojām būs par 1-2 grādiem zemāka par normu. Salnas pakāpeniski beigsies, bet laiks joprojām paliks auksts un nepiemērots vasarīgiem priekiem. Šāds klimatiskais stāvoklis varētu ietekmēt gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus, kuri plānojuši vasaras aktivitātes.

Šīs svārstības ir raksturīgas arī pavasara un rudens mēnešiem, padarot Latvijas klimatu par vienu no mainīgākajiem reģionā. Līdzīgi arī vasarā iespējami negaidīti aukstuma viļņi, kas var būtiski ietekmēt gan cilvēku ikdienas plānus, gan vietējo ekonomiku.

Pavasaris un rudens Latvijā bieži vien ir saistīti ar ilgstošām lietusgāzēm vai sausuma periodiem, kas var būtiski ietekmēt lauksaimniecību un ūdenslīmeni upēs. Lietusgāzes šajos gadalaikos var izraisīt plūdus, kas appludina lauksaimniecības zemes, samazinot ražu un radot izaicinājumus zemniekiem. Savukārt sausuma periodi var samazināt ūdens resursus, radot problēmas gan augkopībā, gan lopkopībā, kā arī pazeminot upju ūdenslīmeņus, kas ietekmē ekosistēmas un kuģošanu.

Konkrētās prognozes Latvijā
Latvijas vasara var būt ļoti dažāda: vienā brīdī to var skart intensīvs karstums, bet nākamajā – pēkšņas vētras ar stipru vēju un pērkona negaisu. Šie ekstremālie laikapstākļi rada dažādas problēmas. Karstuma periodi var izraisīt siltuma viļņus, kas ietekmē veselību, it īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem un bērniem, kā arī palielina ugunsgrēku risku mežos. Pēkšņās vētras var radīt bojājumus infrastruktūrai, izraisīt elektroenerģijas padeves pārtraukumus un radīt citus zaudējumus.

Arī Latvijā sinoptiķi ir nobažījušies par gaidāmajiem laikapstākļiem. Šorīt tika izplatīts svarīgs paziņojums, kas uzsver nepieciešamību būt gataviem neparedzamiem laikapstākļiem. Sinoptiķi prognozē, ka nākamajās dienās iespējamas gan spēcīgas lietusgāzes, gan karstuma viļņi, kas var radīt izaicinājumus gan lauksaimniecībai, gan ikdienas dzīvei. Pētnieki aicina sabiedrību būt informētai un gatavai ātri pielāgoties mainīgajiem apstākļiem.

Mana māmiņa ar asarām ieradās Dzemdību namā, bet nekad no tā vairs neizgāja…

Bet kā tad īsti ar precīzu laiku pie mums Latvijā? Sinoptiķi par šo ir nobažījušies un atklājuši, kas patiesībā gaidāms!

Lasi arī : Drīzumā tiks ieviesti strikti ierobežojumi skaidras naudas darījumiem! Jūs vairs nedrīkstēsiet pārsniegt šo summu

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment