“Paziņota jauna informācija, un tā ir biedējoša” : Sinoptiķi stāsta, kam jāgatavojas no 10. Jūnija

Austrumeiropas reģionā iedzīvotājiem ir izsniegts brīdinājums par gaidāmajām klimata anomālijām, kuras ietekmēs daudzus apgabalus jau 10. jūnijā. Jaunākie meteoroloģiskie dati liecina par ievērojamām un neparastām laika apstākļu izmaiņām, kas prasa īpašu gatavību.

Saskaņā ar meteorologu prognozēm, dienvidu reģioni piedzīvos intensīvu karstuma un sausuma periodu. Gaiss sasils virs +30 grādiem pēc Celsija, kas ir par 4-9 grādiem augstāk nekā klimatiskā norma. Dažos dienvidu apgabalos termometra stabiņš var uzkāpt līdz pat +32 grādiem.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Šīs anomālijas izraisa Azoru anticiklona aktivitāte, kas valsts dienvidu daļā iepludina karstas un sausas gaisa masas no Āfrikas ziemeļu reģioniem. Meteorologi norāda, ka šīs izmaiņas laika apstākļos var būt bīstamas, tādēļ ieteicams rūpīgi sekot līdzi jaunākajām prognozēm un veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus.

Austrumeiropas lauksaimnieki saskaras ar ievērojamiem izaicinājumiem, jo pēdējo divu nedēļu pārmērīgais aukstums un ilgstošais lietus ir būtiski izjaucis sējas plānus daudzos reģionos. Šīs laika apstākļu anomālijas ir radījušas nopietnas grūtības, kas kavē lauksaimniecības darbus un apdraud ražas izredzes.

Nesenie karstuma viļņi, kas pāršalca Austrumeiropu, drīz būs vēsture. Pēc pāris dienām laika apstākļi atgriezīsies pie ierastās klimatiskās normas. Dienas laikā gaisa temperatūra pakāpsies līdz pat +24 grādiem pēc Celsija, savukārt naktīs tā noslīdēs līdz +9…+14 grādiem pēc Celsija. Šīs izmaiņas, lai gan sagaidītas ar atvieglojumu, joprojām nesīs izaicinājumus lauksaimniekiem, kuriem jāpārstrukturē savi darbi, lai pielāgotos jaunajiem apstākļiem.

Tuvākajās dienās, tostarp 10. jūnijā, meteorologi prognozē stipras lietusgāzes, vietām arī lielu krusu. Vēja brāzmas var sasniegt ātrumu līdz 25 metriem sekundē, kas rada papildu riskus. Vietējiem iedzīvotājiem ir ieteicams turēties tālāk no reklāmas konstrukcijām un kokiem, lai izvairītos no iespējamām traumām vai bojājumiem.

Šie laikapstākļi ne tikai apgrūtina ikdienas dzīvi, bet arī rada nopietnas bažas par iespējamo postu, ko tie var radīt lauksaimniecības sektoram un infrastruktūrai. Ilgtermiņa prognozes un laicīga sagatavošanās ir būtiska, lai mazinātu šo anomālo laika apstākļu ietekmi.

Jūnijs bieži vien ir mēnesis, kurā novēro dažādas laikapstākļu anomālijas, īpaši Latvijā, kur temperatūras var strauji svārstīties. Šajā laikā var rasties gan neparasti karstuma viļņi, ar temperatūru pārsniedzot +30 grādus pēc Celsija, gan pēkšņi un negaidīti auksti periodi, kur temperatūra var noslīdēt līdz +10 grādiem vai pat zemāk. Šādas krasas temperatūras svārstības rada izaicinājumus iedzīvotājiem un infrastruktūrai.

Papildus temperatūras svārstībām jūnijā bieži novēro arī citus ekstrēmus laikapstākļus, piemēram, spēcīgas pērkona lietusgāzes un vētras, kas var izraisīt plūdus un būtiskus postījumus. Stipras lietusgāzes dažkārt pavada arī krusa un vēja brāzmas, kuru ātrums var sasniegt bīstamus līmeņus. Šādas vētras ne tikai bojā ēkas un infrastruktūru, bet arī rada risku cilvēku dzīvībai un ve***ai.

Vēl viens raksturīgs jūnija laikapstākļu fenomens ir sausuma periodi. Lietus trūkums šajā mēnesī var izraisīt ilgstošu sausumu, kas negatīvi ietekmē lauksaimniecību un var radīt nopietnus zaudējumus ražai. Šie sausuma periodi bieži vien ir neparedzami un var smagi skart lauksaimniekus, kuri ir atkarīgi no stabilas ūdens pieejamības savām kultūrām.

Karstuma viļņi, ko meteorologi reģistrē katru gadu, ir vēl viens būtisks aspekts. Parasti šie viļņi ilgst piecas līdz septiņas dienas, bet var būt arī gadījumi, kad tie ieilgst, kā tas notika 2010. gadā, kad gandrīz divus mēnešus lielāko daļu Eiropas pārņēma intensīvs karstums. Šādas ilgstošas karstuma epizodes ir īpaši bīstamas vecāka gadagājuma cilvēkiem un tiem, kuriem ir ve***as problēmas.

Tomēr tik ekstremāli karstuma viļņi kā 2010. gadā Austrumeiropā tiek reģistrēti salīdzinoši reti, vairākas reizes gadsimtā. Šosezon ir grūti prognozēt, vai līdzīgs notikums atkārtosies, jo katrs ekstrēms laikapstākļu notikums ir daudzu lokālu faktoru kombinācijas rezultāts. Šie faktori ietver reģiona specifiskos reljefa un meteoroloģiskos parametrus, kas var būtiski ietekmēt laikapstākļu norisi.

Biežāk atkārtojošās ekstrēmo laikapstākļu epizodes ir saistītas ar cilvēka izraisītu klimata sasilšanu. Tā rezultātā palielinās iespējamība, ka nākotnē šādi notikumi kļūs biežāki un intensīvāki. Šīs pārmaiņas liek zinātniekiem un politikas veidotājiem pievērst lielāku uzmanību klimata pārmaiņu ierobežošanas pasākumiem, lai samazinātu šādu ekstremālu notikumu negatīvo ietekmi uz sabiedrību un vidi.

Tomēr kāda vasara īsti gaidāma Latvijā? Diemžēl, bet sinoptiķi ir atklājuši vairākas būtiskas un nepatīkamas detaļas…

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment