“Paziņota jauna informācija, un tā ir biedējoša” : Sinoptiķi stāsta, kam jāgatavojas no 10. Jūnija

Tuvākajās dienās Latvijas teritorijā gaidāmi mainīgi laikapstākļi ar dažādiem mākoņu daudzumiem un īslaicīgiem lietus periodiem. Rietumu vējš būs lēns līdz mērens, kas nodrošinās patīkamu gaisa plūsmu.

Naktīs gaisa temperatūra kritīsies līdz +8…+15 grādiem, bet naktī uz piektdienu un sestdienu dažviet temperatūra var nokrist līdz +5…+7 grādiem. Dienas laikā maksimālā temperatūra būs no +16 līdz +21 grādam. Šīs mērenās temperatūras un īslaicīgie lietus periodi radīs vēsāku un mitrāku vidi, kas varētu būt atsvaidzinoši pēc nesenajiem karstuma viļņiem.

Vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi?

Izpildi šo testu un pārbaudi, vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi!

1 / 2

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vārds?

2 / 2

Vai tu zini ko latviešu valodā nozīmē šis vārds?

Your score is

The average score is 77%

0%

Nākamajā darba nedēļā saglabāsies līdzīgi laikapstākļi, ar mainīgu mākoņu daudzumu un iespējamiem īslaicīgiem lietus periodiem. Kopējais nokrišņu daudzums būs neliels, tādēļ sausuma periods turpināsies daudzviet Latvijā. Šis sausums uzturēs augstu ugun***mības risku mežos, tāpēc iedzīvotājiem būs jābūt piesardzīgiem, lai izvairītos no ugu****m.

Naktīs temperatūra saglabāsies zem +10 grādiem, bet dienas laikā tā sasniegs +18…+22 grādus. Šīs temperatūras būs piemērotas dažādām āra aktivitātēm, taču ir svarīgi būt uzmanīgiem, jo sausums var izraisīt mežu ugu***kus un citu veidu u**s bīsta***as.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm no “Global Forecast System”, pēc 15. jūnija Latvijā varētu atgriezties karstums. Gaisa temperatūra varētu paaugstināties virs +30 grādiem, radot intensīvu karstuma vilni. Šis karstuma vilnis varētu ievērojami ietekmēt ikdienas dzīvi, izraisot diskomfortu un ve***as problēmas cilvēkiem, kā arī palielinot ugu****ēku risku dabas teritorijās.

Līdz ar karstuma vilni iespējami arī spēcīgi pērkona negaisi, kas varētu radīt postošus apstākļus. Šie negaisi varētu būt intensīvi un radīt būtiskus bojājumus infrastruktūrai, kā arī palielināt plūdu un ugu****ku risku. Iedzīvotājiem būs jāseko līdzi jaunākajām laikapstākļu prognozēm un jāveic nepieciešamie piesardzības pasākumi, lai pasargātu sevi un savus īpašumus no iespējamiem negaisu radītiem postījumiem.

Kopumā gaidāms, ka jūnija otrā puse būs izaicinājumu pilna gan saistībā ar temperatūras izmaiņām, gan ar laikapstākļu ekstremitātēm. Iedzīvotājiem būs jābūt gataviem pielāgoties šīm pārmaiņām un jāveic nepieciešamie pasākumi, lai samazinātu potenciālos riskus un nodrošinātu savu drošību.

Nedēļas otrajā pusē Latvijas teritorijā laika apstākļus noteiks cikloni, kas atnesīs vēsāku gaisa masu. Plašās teritorijās sagaidāms lietus, un vējš pastiprināsies, radot vēsāku sajūtu. Naktīs temperatūra pazemināsies līdz +8…+13 grādiem, bet diennakts gaišajās stundās maksimālā temperatūra būs no +20 līdz +23 grādiem. Tomēr vēja ietekmē temperatūra var šķist vēl zemāka.

Prognozes liecina, ka dažviet iespējamas stiprākas lietusgāzes un pērkona negaisi, kas vēl vairāk ietekmēs komforta līmeni. Trešdienas pēcpusdienā un vakarā centrālajā un austrumu daļā atsevišķi lielākie gubu mākoņi varētu atnest īslaicīgu lietu. Lai gan kopumā diena būs pārsvarā saulaina ar lēnu vēju, Kurzemē gaidāms arī mērens dienvidrietumu vējš.

Rīgā gaidāms neliels mākoņu daudzums un bez nokrišņiem. Pūšot lēnam vējam, temperatūra sasniegs +24…+25 grādus. Sinoptiķi brīdina, ka vietām Latvijā saglabājas augsta ugu****tamība mežos.

Cikloni, kas ietekmēs nedēļas otro pusi, var atnest ne tikai vēsāku gaisu, bet arī stipru vēju un lietu. Šādos apstākļos ieteicams būt piesardzīgiem, īpaši, ja plānojat pavadīt laiku ārpus telpām. Lietus un vēja kombinācija var radīt neērtības, tāpēc ieteicams līdzi ņemt lietussargus un izvēlēties siltāku apģērbu.

Papildus tam, stiprākas lietusgāzes un pērkona negaisi var radīt vietējas plūdu iespējas un citu infrastruktūras bojājumu risku. Vietējie iedzīvotāji tiek aicināti sekot līdzi laika prognozēm un gatavoties iespējamām izmaiņām.

Turpinoties nedēļai, sinoptiķi prognozē, ka naktīs temperatūra saglabāsies zema, kas var ietekmēt ikdienas aktivitātes. Dienas laikā gan temperatūra pakāpsies līdz patīkamākiem līmeņiem, bet vējš un lietus var radīt papildu diskomfortu. Neskatoties uz vēsāku laiku, dažviet Latvijā saglabājas augsta ugu***amība, īpaši mežos, tāpēc ir jābūt uzmanīgiem, lai izvairītos no ugu***ēkiem.

Nedēļas beigās, kad cikloni izzudīs, iespējams, atgriezīsies saulaināki un siltāki laika apstākļi. Tomēr, līdz tam laikapstākļi paliks mainīgi, un ir svarīgi sekot līdzi jaunākajām prognozēm, lai būtu gatavi dažādiem scenārijiem.

Leave a Comment