Viltīgi padomi kā izdzīvot +35 grādu karstumā dzīvoklī, kurā nav kondicioniera

Daudziem cilvēkiem nav iespējas uzstādīt labu gaisa kondicionieri mājās: viņi nevēlas sabojāt interjeru, viņiem nav nepieciešamo līdzekļu vai arī tas vispār nav saprātīgi, ja māja tiek izīrēta.

Šogad es gandrīz atteicos un gribēju iegādāties grīdas gaisa kondicionieri, bet doma, ka tieši manas sejas priekšā no logiem nāks anomāls karstums mani atturēja. Kondicionierus bez siltā gaisa izejas diez vai vispār var saukt par kondicionieri, jo tas ir mārketinga triks! Ar tādu pašu panākumu istabā var novietot mitrinātāju un blakus tam ventilatoru.

Mans ģeogrāfijas skolotājs vienmēr mēdza teikt vienu lietu, kas kādam var šķist pārāk rasistiska, bet, ja padomā, tā ir taisnība: zinātnes un tehnoloģiju attīstība visvairāk attīstās vidējos un ziemeļu platuma grādos, bet ekvatorā atrodas galvenokārt agrārās un nabadzīgās valstis.

To izskaidrojums ir pavisam vienkāršs: temperatūra. Ja ziemeļos jums (senos laikos) ir jāvāc pārtika, malka, ziemā jāveido mājoklis un jāuztur ugunskurs, kā arī jāmedī kažokādas, tad tropos varat mierīgi gulēt bungalo no palmu lapām, dzert kokteili no kokosriekstiem un noķert pa retam no augšas krītošu banānu.

Karstums mūs atslābina zemapziņas līmenī, un ir ļoti grūti strādāt ķermeņa pārkaršanas apstākļos, jo cilvēkam komfortabla temperatūra ir 18-24 grādu robežās, bet ne 35 un vairāk!

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Karstumu ir viegli pārdzīvot laukos, uz sava zemes gabala vai pie jūras/ liela ezera – ūdens virsma ne tikai daļēji atstaro karstumu, bet arī piešķir gaisam mitrumu un aukstumu. Bet ko darīt tiem, kuri ir burtiski iesprostoti sava pilsētas dzīvokļa četrās sienās un bez gaisa kondicioniera?

Sildīšanas novēršana

Ko ir grūtāk atdzesēt: glāzi verdoša ūdens vai glāzi istabas temperatūras ūdens? Lai dienas laikā varētu droši uzturēties telpās, logi cieši jāaizver rītausmā (austrumu un dienvidu logiem) vai tuvu saulrietam (ziemeļu un rietumu logiem). Nav jēgas dienas laikā logus turēt atvērtus, jo karstais gaiss no ēkām un asfalta iekļūst dzīvoklī, veidojot īstu siltumnīcu.

Es parasti atveru logus pēc saulrieta, ap 21.00-22.00, un līdz 10.00-11.00 logs ir atvērts – dzīvoklī ieplūst svaigs vēss nakts gaiss. Turklāt caur logiem iekļūstošā gaisma var sasildīt tumšos dzīvokļa iekšējos priekšmetus, un tas darbojas gluži kā infrasarkanais sildītājs. Tāpēc ir labi bloķēt gaismu ar blīvu gaišu krāsu aizkaru vai žalūzijām.

Lasi vēl: Debesu noskūpstīti: Beidzot Šeps nosauca laimīgos cilvēkus, kuri 2024. gada jūlijā nopelnīs lielu kaudzi ar naudu

Jo mazāka sprauga starp stiklu un aizkaru, jo labāk: neveidojas gaisa kabata ar karstu gaisu. Protams, maksimālais veids, kā līdz minimumam samazināt karstumu, ir auto “folija”. Es kombinēju baltas krāsas žalūzijas un lavandas krāsas žalūziju, kas cieši “noslēdz” loga aili. Neaizverot logu, temperatūra telpā var sasniegt 50 (!) grādus un vairāk – gandrīz kā pirtī.

Lūk, nākošajā lapā aplūkosim pašus efektīvākos veidus, lai paglābtos no karstuma

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment