Vai man no dārza noņemt zaļos tomātus, ja tiek prognozēts ilgstošs lietus un vēss laiks?

Tomātiem, kas aug atklātā zemē, rudens atnākšana var būt ievērojams stress. Bet, ja līdz ar kalendāro rudens iestāšanos uznāk lietus un temperatūra aiz loga pazeminās, pastāv liels ražas bojājumu risks. Tātad līdz kuram laikam drīkst atstāt dārzā negatavus tomātus?

Ilgstošas ​​lietusgāzes vienmēr kaitē tomātiem! Tie traucē normālu nogatavošanos, provocē vēlīnās puves, puves un daudzu citu slimību attīstību.

Tāpēc, lai novērstu šādus nepatīkamus brīžus, ir jāveic neliels aprēķins, koncentrējoties uz sinoptiķu prognozēm. Kad Indijas vasara jau pagājusi vai būtībā nav gaidāma, droši var sakopt dobes. Nav jēgas turēt ražu vēsā laikā, visticamāk, tas tai kaitēs.

Noņemot tomātus nogatavināšanai, tas jācenšas darīt tā, lai kopā ar augļiem tiktu noņemts arī tā kātiņš vai, vēl labāk, zars. Tādā veidā augļi kādu laiku varēs uzņemt barību no zaļajām daļām, tādējādi nedaudz augot un uzlabojot garšu.

Bagātīgākā garša, bez šaubām, ir tiem tomātiem, kas gozējās saulē līdz pilnīgai gatavībai. Bet, tā kā ilgstošu lietus laikā par šādiem apstākļiem nevar sapņot, ir jāizņem tie augļi, kas sasnieguši piena gatavības stadiju (ieguvuši gaiši zaļu krāsu) un izauguši līdz savas šķirnes lielumam. Šie dārzeņi būs gatavi patēriņam aptuveni 2 nedēļas no ražas novākšanas dienas.

Jo vairāk augļu vienā reizē noņemsim no krūma, jo lielāka iespēja veidoties maziem tomātiņiem, jo ​​augi izmantos visu spēku, lai izaudzētu atlikušos mazuļus.

Tumši zaļi, sablīvēti tomāti bez maiguma pazīmēm, vēlams atstāt neskartus. Viņi vēl nav ieguvuši šai dārzeņu kultūrai raksturīgo patīkamo garšu. Ja laikapstākļi čukst – ņem nost, tad būs jāpiekrīt! Un atkal mēs cenšamies novākt augļus ar papildu uztura avotu – kātu/zaru.

Ja iespējams, varat mēģināt stimulēt krūmu, lai tas ātri atbrīvotu uzturu augļos. Lai to izdarītu, mēs noņemam visu tur esošo balastu: ļoti mazus tomātus, visu dzinumu galotnes, ēnojumus un lapas. Turklāt nebūtu lieki pievienot augstas kvalitātes fosfora-kālija maisījumus vai pelnus.

Kad termometra stabiņš noslīd zem 10 grādiem, ir jānoņem absolūti visi tomāti.

Pirmkārt, kopā ar nogatavojušos ražu ir jānoņem tie augļi, kas ir bojāti. Īpaši bīstami ir atstāt bojātas kultūras lietus sezonā. Indijas vasarā plaisas var sacietēt, ko nevar teikt par to stāvokli augsta mitruma apstākļos.

Lasi vēl: Labākā maltā gaļa garšīgām un sulīgām kotletēm: 3 triki un ciemiņi prasīs tavu kotlešu recepti

Jūs varat uzglabāt zaļos tomātus istabas temperatūrā, stingri sausā vietā, izklājot tos vienā kārtā. Starp citu, ir zinātniski pierādīts, ka tomāti, kas tiek glabāti pie gataviem banāniem, āboliem un aromātiskiem bumbieriem, saskarē ar etilēnu nogatavojas daudzkārt ātrāk. Šo elementu bagātīgi izdala saldie augļi.

 

Leave a Comment