Tā es novācu un uzglabāju bietes: daži triki. Tās ir sulīgas līdz vasarai, nezaudē garšu un nesabojājas!

Bietes tiek plaši izmantotas kulinārijā, tāpēc tās ir iecienītas dārznieku vidū. Bet, lai tas varētu ilgstoši uzglabāties, nesabojājot vai nezaudējot garšu un priekšrocības, tas ir pareizi jātīra. Izdomāsim, kā tas tiek darīts.

Biešu sagatavošana uzglabāšanai

Vispirms jums ir jāizlemj par laiku. Jums jāņem vērā:

katrai šķirnei nogatavošanās periods ir atšķirīgs;

klimats – jo tālāk uz dienvidiem dodaties, jo vairāk laika paiet, lai nogatavotos, jo vēlāk varēsiet novākt ražu;

laikapstākļi – tīrīšanu lietus laikā var veikt tikai kā galējo līdzekli.

Parasti viņi cenšas novākt bietes pēc iespējas vēlāk. Tas ir aukstumizturīgs un turpina nogatavoties un augt pat tad, kad gandrīz visu kultūru augšanas sezona ir beigusies.

Tāpēc centrālajā daļā ražas novākšanu var veikt pat pēc pirmajām salnām – ja vien augsnei nav laika sasalt. Ja sals ne tikai satvēra virsmu, bet arī sasaldēja pašus sakņaugus, tas ir, raža tiek sabojāta, bietes netiks uzglabātas.

Runājot par laikapstākļiem, vislabākais laiks tīrīšanai ir skaidra un sausa diena ar temperatūru virs nulles. Tad bietes var uzglabāt ziemai. Ir divi pamatnoteikumi attiecībā uz laikapstākļiem:

Ja vasara bija sausa, bietes tiek turētas augsnē pēc iespējas ilgāk. Sausumā bez laistīšanas dārzenis neiegūst ne garšu, ne masu, bet, tā kā sakņu kultūra turpina augt līdz pat salnām, ir cerība vasaras un rudens pēdējās nedēļās vismaz kaut ko izvilkt.

Ja tuvojas lietus sezona, tīrīšana tiek veikta bez kavēšanās. Pretējā gadījumā sakņu dārzeņi kļūs ūdeņaini un uzglabāšanas laikā var sākt pūt.

Biešu audzēšana

Biešu sadalīšana pēc nogatavināšanas laika

Attiecībā uz nogatavināšanu bietes, tāpat kā visus dārzeņus, iedala trīs grupās: agri nogatavojušās šķirnes, vidēji nogatavojušās un vēlīnās. Tomēr iedalījums ir relatīvs un attiecas tikai uz paša dārzeņa piemērotību ražas novākšanai. Bietes nevar pārgatavoties vai pārgatavoties.

Agrīnās šķirnēs briedums iestājas aptuveni 3 mēnešus (apmēram 90 dienas) pēc stādu parādīšanās. Šīs šķirnes novāc no vasaras vidus līdz beigām (jūlija otrā puse – augusts). Šķirnēm nav bagātīgas garšas, un tās lieto uzreiz pēc nogatavināšanas – noliktavā ziemu nepārdzīvos. Tipiski šādu šķirņu piemēri: Red Ball, Canteen, Detroit vai Red Bull.

Lasi vēl: Salāti “Sēņu pļava”: recepte skaistam un garšīgam ēdienam svinīgos pasākumos

Vidussezonas šķirnes ir visizplatītākās. Tie nogatavojas līdz 130. dienai, sēj maija otrajā pusē un novāc septembra sākumā vai vidū. Tie labi uzglabājas un tiem ir patīkami bagāta garša. Šādu šķirņu piemēri: Donskaya, Matrona vai Patrick.

Vēlās bietes ir visgaršīgākās un saldākās. Tas nogatavojas līdz 145. dienai un lieliski uzglabājas līdz nākamajai ražai, nezaudējot garšu un priekšrocības. Parasti audzē dienvidos.

Vēlīnās šķirnes ietver Bordo, Taunus, Pablo. Visas cukurbiešu šķirnes var uzskatīt arī par vēlīnām: jo ilgāk sakņu kultūra atrodas augsnē, jo augstāks ir tās cukura saturs.

 

Šīs sezonas raža

Kā noteikt biešu gatavību

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment