Speciālisti ir atklājuši, kāpēc kaķi vēro savus saimniekus un seko viņiem; tas ir pārsteidzoši!

Kopš neatminamiem laikiem kaķi ir tīti noslēpumainības aurā. Atšķirībā no suņiem, kuru emocijas un nodomi parasti ir viegli nolasāmi, kaķu uzvedība bieži šķiet nesaprotama un neparedzama.

Gadsimtiem ilgi šīs graciozās radības ir iedvesmojušas cilvēkus radīt mītus un leģendas, kurās kaķi bija apveltīti ar pārdabiskām spējām un mistiskām iezīmēm.

Tomēr aiz pūkainās noslēpuma maskas slēpjas apbrīnojamais sociālo saikņu dziļums starp kaķiem un viņu saimniekiem. Jauni pētījumi atklājuši vienu no intriģējošākajām kaķu uzvedības iezīmēm – viņu vēlmi izsekot savu cilvēku pavadoņu kustībām.

Šajā rakstā mēs atklāsim iemeslus, kāpēc mūsu pūkainie mājdzīvnieki mūs tik uzmanīgi vēro.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Pētījumā, ko veica Kioto universitātes zinātnieki, tika atspēkots mīts par kaķu savtīgo dabu. Eksperimenta rezultāti, kas parādīja, ka kaķi izrāda patiesu interesi par savu saimnieku klātbūtni un rūpīgi uzrauga viņu atrašanās vietu.

Zinātnieki ir atraduši pārliecinošus pierādījumus tam, ka kaķi patiešām seko līdzi savu saimnieku kustībām mājā vai dzīvoklī. Ar dažādu pavedienu palīdzību, piemēram, skaņām un balsīm, kaķi var noteikt, kurā telpā vai mājas daļā atrodas cilvēks, pat tad, kad viņu neredz.

Kaķi izseko savu saimnieku kustībām

Viens no galvenajiem pētījuma atklājumiem bija tāds, ka kaķi ne tikai pamana, kurās telpās ievācas viņu saimnieki, bet arī veido sava veida “maršruta karti” savām kustībām pa māju. Laika gaitā kaķiem veidojas noteiktas cerības attiecībā uz kārtību, kādā cilvēks parasti dodas un kurp.

Tas ļauj viņiem reaģēt uz dažādiem signāliem, kas saistīti ar īpašnieka atrašanās vietu. Piemēram, dzirdot pazīstamu balsi vai soļus no neparedzēta virziena, kaķis var izrādīt pārsteigumu vai apjukumu, jo tas ir pretrunā viņa priekšstatiem par cilvēka ierasto kustību maršrutu.

Lasi vēl: 2024. gada jūlijs būs dramatisks un traks: Sinoptiķi teica, kam gatavoties

Tādējādi kaķi izmanto veselu virkni audio un vizuālo signālu, lai izsekotu savu saimnieku kustībām, vienlaikus veidojot sava veida “garīgo karti” par savu ierasto uzvedību.

Tomēr pats interesantākais sekos tikai tālāk..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Kāpēc tas ir svarīgi kaķiem – eksperimentu rezultāti

Lai labāk saprastu, kāpēc kaķiem ir jāseko līdzi saimnieku kustībām, zinātnieki veica virkni eksperimentu, izmantojot viņu saimnieku balsu audioierakstus. Pētījuma laikā kaķiem tika atskaņotas skaņas, kas simulēja saimnieka klātbūtni dažādās mājas telpās.

Pūkaino dalībnieku reakcija uz šiem “balss pamudinājumiem” bija diezgan atklājoša. Kad saimnieka balss atskanēja no negaidīta virziena, kas nesakrita ar viņa ierasto pārvietošanās maršrutu, kaķiem bija skaidras apjukuma un pārsteiguma pazīmes.

Viņu uzvedība liecināja, ka ir pārkāptas izveidojušās cerības attiecībā uz personas atrašanās vietu.

Šis eksperiments skaidri parādīja, ka kaķi ne tikai pasīvi reģistrē savu saimnieku kustības, bet gan aktīvi cenšas kontrolēt savu atrašanās vietu, paļaujoties uz saviem ierastajiem uzvedības modeļiem. Šī “navigācijas” spēja, pēc zinātnieku domām, spēlē nozīmīgu lomu kaķu dzīvē.

 

Rezultātu nozīme

Kaķu vēlmei pastāvīgi zināt, kur atrodas viņu saimnieks, ir dziļas evolūcijas saknes. Lai izdzīvotu savvaļā, kaķiem bija jāuztur ciešas saiknes ar savu sociālo grupu, lai pasargātu sevi no plēsējiem un citām briesmām.

Šī nepieciešamība apzināties “aizsardzības” atrašanās vietu ir saglabājusies arī mājās, kur saimnieku kaķis uztver kā daļu no savas tuvākās vides.

Turklāt cilvēka kustību izsekošana var palīdzēt kaķiem paredzēt nākamās personas darbības un laikus iegūt nepieciešamos resursus, piemēram, pārtiku vai uzmanību. Tādējādi šī uzvedības iezīme nāk par labu ne tikai pašiem kaķiem, bet arī stiprina viņu saikni ar saimniekiem.

Lasi vēl: Tautas māņticības: 5 augi un garšaugi, kas aizbiedē ļaunumu un piesaista veiksmi

Pētījuma rezultāti atspēko izplatīto mītu par kaķu savtīgo un vienaldzīgo dabu. Gluži pretēji, viņi demonstrē šo dzīvnieku dziļo interesi par saviem cilvēku pavadoņiem un vēlmi uzturēt ar viņiem ciešas sociālās saites.

Kaķi var šķist neatkarīgi, bet patiesībā viņiem ir vajadzīga biedriskums tikpat daudz kā suņiem.

Leave a Comment