Zemeņu kopšana pēc ražas novākšanas. Ievērojot pamatnoteikumus, iegūstiet lielas ogas nesošus krūmus (jau 5 gadus nav nekādu problēmu) 

Pēc augļu novākšanas dārza zemeņu krūmi turpina aktīvu dzīvi, jo tiem ir jāsagatavo raža nākamajai sezonai. Ja šajā periodā zemenes pareizi kopj, var panākt, ka raža palielināsies pat par 30 %.

Augiem ir jāatpūšas, jāuzkrāj barības vielas, lai iepriecinātu saimnieku ar saldām, sulīgām, garšīgām ogām. Pēc augļu novākšanas, krūmi jākopj visu jūliju un augustu.

 

Dārza zemenēm pēc ražas novākšanas nepieciešama atpūta

Pēc pēdējās novāktās ogas zemeņu krūmus atstāju mierā uz 14 dienām. Pēc tam uz dobes uzirdinu augsni, likvidēju nezāles, savācu liekos gružus. Ja neplānoju pavairošanu, noņemu arī ūsas.

Ja nepieciešams pavairot, es nogriežu ūsas un ievietoju tās atsevišķos podiņos, lai tās labi iesakņotos.

Mulčas kvalitātes pārbaude

Ja zemeņu dobēs tiek uzklāts mulčas slānis, noteikti ir jāizvērtē tā piemērotība. Ja pamanīsiet puves pēdas vai parādās pelējums, materiāls būs pilnībā jānoņem un jāuzber jauns.

Profilaktiskie pasākumi

Lai izvairītos no kaišu un problēmu attīstības, es apstrādāju stādījumus ar 1% Bordo šķidrumu. Ja esat pieļāvis kaišu vai kaitēkļu iekļūšanu savā zemes gabalā, izmantojiet īpašus preparātus, kas paredzēti konkrētās problēmas apkarošanai.

Piemēram:

Fitosporīns-M palīdzēs pārvarēt pelēko puvi un balto plankumainību (15 ml uz spaini ūdens);

Bitoksybacilīns (100 g uz spaini ūdens) vai Fufanon-Nova (10 g uz spaini ūdens) lieliski iedarbojas pret zāģlapsenes kāpuriem;

Fufanon-Nova (11 ml uz spaini ūdens) vai Alatar (5 ml uz 4 litriem ūdens) – no zemeņu un aveņu laputīm.

 

Ja jums nav pieņemami ķīmiskie preparāti, varat izmantot tautas metodes.

 

Zemeņu laistīšana pēc augļu novākšanas

Es vienmēr apvienoju laistīšanu ar mēslošanu. Ja pēc kārtējās mēslošanas 2-3 dienu laikā nav lietus, es atkārtoju krūmu laistīšanu.

Laistīšanu vienmēr apvienoju ar mēslošanu.

 

Cik bieži laistīt dārza zemenes?

Sākot no veģetācijas sākuma un līdz pat sezonas beigām ir jāuztur pastāvīgs augsnes mitrums. Laistīšanas reižu skaits ir atkarīgs no laika apstākļiem. Karstumā – vismaz reizi nedēļā.

Patēriņa norma – 20 litri ūdens uz 1 m2 stādījumu. Vēlams laistīt ar saulē uzsildītu ūdeni.

 

Un tagad pats galvenais!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment