Zemeņu kopšana pēc ražas novākšanas. Ievērojot pamatnoteikumus, iegūstiet lielas ogas nesošus krūmus (jau 5 gadus nav nekādu problēmu) 

Pilienveida apūdeņošanas organizēšana

Ideāli ir izveidot pilienveida laistīšanas sistēmu – tā tiek ietaupīts ūdens un laiks. Vislabākais variants ir uzstādīt tvertni zem saimniecības ēkas jumta. No tās ir nepieciešams izveidot atzarojumus uz vairākām dobēm – tās būs pilienlīnijas.

Uzmanību! Rezervuārs var aizsērēt ar krītošām lapām. Lai no tā izvairītos, tā jāpārsedz ar plastmasas sietu ar ļoti smalkiem šūnām.

 

Zemeņu mēslošana jūlijā un augustā

Jūlijā barošanu labāk veikt ar komplekso minerālmēslu šķīdumu. Piemēram, ammofosku var izkaisīt uz virsmas vai sagatavot šķīdumu.

Mēslojuma lietošanas noteikumi

Preparātiem sausā veidā ir jāveic noteiktas darbības:

augsnes irdināšana;

ielej 10 litrus ūdens uz 1 m2;

vienmērīgi izkliedēt mēslojumu uz augsnes virsmas;

pārklāj ar augsni.

 

Var laistīt ar šķīdumu: uz 1 m2 stādījumu 2-3 litri līdzekļa.

Uzmanību! Dārza zemenes ir aizliegts barot ar kālija hlorīdu, jo tas satur hloru.

Mēslošana ar vistu mēslojumu

Jūlijā augsnē nepieciešams iestrādāt organiskās vielas. Pēdējā desmitgadē baroju ar vistu mēslu uzlējumu, kas atšķaidīts ar ūdeni proporcijā 1:15. Barošanas procesā cenšos nenokļūt uz lapām. Tas var izraisīt apdegumus.

Efektīva barošana augustā un rudenī

Augustā baroju ar šādu barības maisījumu (aprēķins uz 1 m2):

amonija nitrāts – 10 g;

superfosfāts – 15 g.

 

Rudenī zem krūmiem iestrādāju preparātu Ammophos 30 g uz 1 m2. Šajā laikā nav slikti piebarot vistu mēslus, ja neesat to darījuši jūlijā.

Vai arī pagatavot govs mēslu uzlējumu – 1 daļa uz 10 daļām ūdens. Ja augsnē nepieciešams iestrādāt pelnus, tad uz 10 litriem šķīduma nepieciešams iebērt 1 daļu kokogļu. Pēc 24 stundu izturēšanas šķīdumu var laistīt dobes. Patēriņa norma – 1 litrs uz vienu augu.

Un pašā sezonas beigās – oktobrī – es iestrādāju koksnes pelnus ar devu 250 ml uz 1 m2.

 

Zemeņu sagatavošanas noteikumi ziemai

Krūmiem uz ziemošanu jābūt tīrā stāvoklī. Vēlā rudenī es izstaigāju starpkārtās un pārbaudu stādījumus, vai nav bojāta lapotne. Visu, kas man nepatīk, noņemu. Ziemai lapu atzarošanu neveicu. Ja to darāt, jāizmanto dārza šķēres. Visus noņemtos zaļumus ievieto komposta kaudzē.

Dāņi ir pārliecināti, ka zemeņu labākais patvērums ziemā ir sniegs. Taču es ieteiktu augsni mulčēt.

Galu galā ne vienmēr ir sniegotas ziemas. Kā rudens mulču var izmantot lapkoku vai priežu kritalas. Vai arī – kompostu, salmus, humusu. Dažreiz es dobes pārklāju ar sausām lapām.

Kompetenta zemeņu kopšana pēc augļu novākšanas ļaus katram saimniekam iegūt labus, augļus nesošus krūmus.

Pastāstiet mums, un kā jūs kopjat dārza zemeņu stādījumus pēc ražas novākšanas?

Leave a Comment