Sliktas ziņas: Eiropas Savienība vēlas liegt sēsties pie stūres šai iedzīvotāju kategorijai

Eiropas Savienība vēlas liegt sēsties pie stūres šai iedzīvotāju kategorijai. Kuriem nāksies atvadīties no autovadītāju tiesībām? 

Eiropas Savienība ir izvirzījusi tiesību aktu projektu, kurā noteikts, ka autovadītājiem, kuri ir vecāki par 70 gadiem, būtu jāatjaunina savas vadītāja tiesības reizi piecos gados.

Tomēr Vācija ir izteikusi stingru iebildumu pret šo plānu, argumentējot, ka obligātas pārbaudes vecāka gadagājuma autovadītājiem ir pretrunā cilvēku līdzvērtības principam un var radīt sabiedrībā plaisu.

Katrai ES dalībvalstij būs tiesības izlemt, kādi medicīniskie kritēriji tiks izmantoti, lai novērtētu vecāku autovadītāju piemērotību braukt.

Dažas ES valstis, piemēram, Dānija un Nīderlande, jau ir ieviesušas papildu pasākumus attiecībā uz vecākiem autovadītājiem, bet Vācijā šādu ierobežojumu nav, un autovadītāji var braukt visu mūžu pēc vienreizēja braukšanas eksāmena nokārtošanas.

Lasi vēl: Kaimiņu tantiņa paklāju nekad nedauza, bet tas ir tīrs un neož. Es lūdzu viņai atklāt noslēpumu! Fantastiski!

Lasi arī: The Economist ar vāku dod mājienus, ka tuvojas pārmaiņas

Vecums var ietekmēt autovadītāju spējas un reakcijas pie auto stūres. Šeit ir daži faktori, kā vecums var ietekmēt autovadīšanu:

Reakcijas laiks: Vecākiem autovadītājiem var būt ilgāks reakcijas laiks salīdzinot ar jauniem vadītājiem. Tas var ietekmēt spēju ātri reaģēt uz ārkārtējām situācijām ceļā.

Redzes un dzirdes spējas: Vecākiem cilvēkiem var pasliktināties redzes un dzirdes spējas, kas ir būtiskas drošai autovadīšanai. Var rasties problēmas ar neskaidru redzi, problēmas ar redzes lauku vai dzirdes zudumu.

Fiziskās spējas: Fiziskie ierobežojumi, piemēram, locītavu sāpes vai muskuļu vājums, var ietekmēt autovadītāja spēju kontrolēt automašīnu un veikt nepieciešamos manevrus.

Kognitīvās spējas: Vecums var ietekmēt kognitīvās spējas, tostarp uzmanību, koncentrēšanos un spēju izvērtēt riskus. Tas var ietekmēt lēmumu pieņemšanu ceļa satiksmē.

Lai nodrošinātu drošību autovadīšanas laikā, vecākiem autovadītājiem būtu svarīgi regulāri pārbaudīt savas veselības un redzes spējas, piedalīties apmācībās par drošu autovadīšanu vecumā un, ja nepieciešams, prātīgi izvērtēt savas autovadīšanas spējas. Dažreiz var būt nepieciešams pielāgot autovadīšanu saskaņā ar veselības stāvokli vai citas alternatīvas transporta iespējas.

 

Šorīt tika izziņots, ka drīzumā automašīnu numuriem gaidāmi jaunumi – kādi tie būs?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment