Senākos laikos sievietes ar šie vārdiem mācītāji pat atteicās kristīt un lūk, kāpēc!

“Nē, nē un vēlreiz nē!” – tā bija Baznīcas atbilde uz jebkuru lūgumu nokristīt vai nosaukt meiteni šādā vārdā. Pagāja gandrīz 140 gadi, līdz situācija mainījās. Tagad tas mums ir ierasts, pat pazīstams vārds, bet pirms gadsimta tas bija brīnums.

Un Baznīca aizliedza šādā vārdā nosaukt bērnu, un konflikti ar garīdzniekiem nebija vēlami.

Runā, ka bijis tikai viens gadījums, kad Baznīca piekāpās. Pētera un Pāvila cietokšņa komandants ļoti vēlējies savu meitu nosaukt šajā vārdā, īpaši tāpēc, ka meitenes tēvocis komandēja kreiseri ar tādu pašu vārdu.

Un Svētais sinods izdarīja izņēmumu. Bet, vai meitene patiešām tika kristīta ar šo vārdu, mēs nekad neuzzināsim. Šādam nodarījumam nevajadzēja atstāt dokumentāras pēdas.

Ar vārda izcelsmi saistās daudzas leģendas. Tas ir ļoti līdzīgs vārdam, kuram piemīt vecslāvu raksturs. Tomēr pētījumi liecina, ka šis vārds ir mazpazīstama rakstnieka A. H. Vostokova izdomājums. Dažkārt man šķiet, ka sievietes vārds padarīja viņu slavenu: visbiežāk mēs pieminam agrāko gadsimtu, kad runājam par šo tēmu.

 

Izpildi testu: 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

 

Vārds radās 1802. gadā, kad mācītājs uzrakstīja balādi, kurā galvenais varonis tika nosaukts šādi. Jāpiebilst, ka balādei nebija būtiskas ietekmes uz senču kultūru, tāpēc izgudrojums tika gandrīz aizmirsts. Izgudrojumu gandrīz piedēvēja citam – dzejniekam Žukovskim, jo viņa darbi bija populārāki.

Un Žukovskis bija pionieris sieviešu vārdu jomā! Ar viņa vieglo roku ne tikai vārds, par kuru runājam, ieguva otro dzīvi. Viņš 1808. gadā pārtulkoja vācu dzejnieka Bīgera ikonisko balādi, kas oriģinālā saucās “Lenora”.

Tikai interpretācijā balāde ieguva nosaukumu “Ludmila”. Ludmilas vārdu nedrīkstēja likt nevienai sievietei.

Lasi vēl: Viegli, lēti un ātri veidi kā skaisti un eleganti pasniegt Lieldienu svētku olas; tavi kaimiņi tevi apskaudīs

Atšķirībā no baznīcas aizliegtā vārda Ludmilai joprojām bija slāvu izcelsme. Taču to sāka lietot tikai XIX gadsimtā. Žukovska literārais prāts mainīja šo tradīciju: meitenes arvien biežāk sāka saukt par Ludmilu, un XX gadsimta vidū vārda popularitāte sasniedza savu kulmināciju.

Tomēr šis nebūt nebija vienīgais vārds, kuru mācītāji pat dzirdēt negribēja.. 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment