Psihologs nosauc 5 frāzes, kas izdala emocionāli nenobriedušus vecākus

Ir noteikts frāžu kopums, kas izdod emocionāli nenobriedušus vecākus. Tās var būt dažādas, bet būtība paliek nemainīga – aiz tām slēpjas pieaugušais, kurš uz bērna rēķina cenšas uzsvērt savu nozīmību vai atrast mīlestību un atbalstu, ko pats reiz nav saņēmis.

Par to, kādas 5 frāzes izdala emocionāli nenobriedušus vecākus, stāsta psiholoģe Linda Kolmena.

“Man vecumdienās neviens neatnesīs glāzi ūdens, es nevienam neesmu vajadzīgs” – patiesībā šī frāze nozīmē, ka pieaugušais bērnībā nejutās vajadzīgs saviem vecākiem, tāpēc caur savu bērnu cenšas sajust nozīmību, mīlestību un atbalstu, ko agrāk nav saņēmis.

“Es tevi dzemdēju mokās, es naktīs negulēju, un tu…”. – tas nozīmē, ka cilvēka izvēle dzemdēt bērnu nebija apzināta, un viņš to darīja tāpēc, ka “tas bija nepieciešams”. Atkal māte cenšas likt sev justies svarīgai, hiperbolizējot savas sāpes, lai bērns justos vainīgs.

“Es tik daudz daru tavā labā, esmu gatava darīt visu tavā labā” – tas nozīmē, ka patiesībā persona dara visu savā labā, lai kaut kā justos svarīga, bet bērnam iesētu vainas apziņu.

“Es esmu ilgāk nodzīvojusi, es labāk zinu, kā kaut ko darīt” – tas nozīmē, ka māte neuzskata bērnu par pieaugušo un ir pieradusi vērtēt cilvēkus pēc viņu nopelniem, tāpēc viņa devalvē bērna pieredzi.

“Es nezinu, pajautā mammai” vai “Es tagad pastāstīšu tētim, viņam ir josta” – tas nozīmē, ka vecāki nejūtas kā pieaugušais tētis vai mamma un pārliek atbildību uz citiem, atstājot bērnu neizpratnē.

Lasi vēl: Eksperti ir pastāstījuši, kāpēc pāri visbiežāk šķiras pēc pirmā kopīgā atvaļinājuma

Ko darīt, ja pamanāt, ka bērnam sakāt šādas frāzes?

Vispirms jums ir jāatzīst, ka pastāv problēma. Pirms sakāt šādas lietas – apstājieties. Protams, ir grūti kontrolēt emocijas, taču neļaujiet tām kontrolēt jūs. Ieelpojiet, izelpojiet un turpiniet sarunu ar savu bērnu. Ja pašam ir grūti atbrīvoties no toksiskajām frāzēm – konsultējieties ar speciālistu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 54%

0%

 

 

Leave a Comment