Pat visnobriedušākie piparu krūmi kļūst spēcīgi, un paprikas kļūst lielas un mīkstas! Jums tikai jāzina daži vienkārši triki

Siltumnīca

Stādu pārstādīšanai siltumnīcā ir savas īpatnības. Dienu pirms stādīšanas noteikti uzklājiet stādiem kādu augšanas stimulatoru. Katrs krūms jāaplaista un jāapsmidzina ar preparātu. Pirms stādīšanas dobes jāapmēslo. Ja piparu šķirne ir pundurkauliņš, attālumam starp dobēm jābūt 20 cm.

Ja parastā – stāda 40 centimetru attālumā viena no otras. Neaizmirstiet. ka pipariem patīk daudz mitruma, tāpēc reizi nedēļā tie jālaista. un tikai tad, kad augs zied, laistīšana jāveic nedaudz biežāk. Laistam jābūt nedaudz siltam, lai augsne neaizsaltu. Var savākt lietus ūdeni, kas jāsilda saulē.

Ja augs tikko sācis augt, pietiek ar litru ūdens, pieaugušam piparam nepieciešams divreiz vairāk mitruma. Un neaizmirstiet, ka laistīšana notiek tieši zem saknes. Organisko mēslojumu augsnē iestrādā pēc tam, kad augs ir nodzīvojis divas nedēļas siltumnīcā. Tie var būt vistu mēsli un pat kūtsmēsli.

Pirms parādās pirmie augļi, augus barojiet ik pēc 15 dienām. Mēslojums jālieto laistīšanas laikā. Nedrīkst aizmirst arī par kaitēkļiem. Piparus var sabojāt baltmutes un laputis, un šeit jums palīdzēs insekticīdi. Tos var iegādāties veikalā vai pagatavot novārījumu uz pelašķu, kā arī vērmeles bāzes.

Ja paprikas aug siltumnīcā, tad stublāji var būt tik izstiepti, ka augi viens otram traucēs attīstīties. Tāpēc, tiklīdz uz auga parādās 10 lapas, jāsāk veidot krūms. Izvēlieties divus spēcīgākos dzinumus, piesieniet tos pie režģa, vājos piespiediet, bet atstājiet vienu ziedu un vienu lapu. Tad vērojiet, kā parādās jauni dzinumi, un rīkojieties tāpat.

 

Piparus var audzēt dzīvoklī

Par to, ka dekoratīvās šķirnes var audzēt uz palodzes, zina daudzi. Bet tur var audzēt arī saldos un čili piparus. Jums tikai jāizvēlas šķirnes, kas tiek uzskatītas par zemu augošām. Starp citu, ir šķirnes, kuras nav jāpārstāda piecus gadus. Vislielākās rūpes rada tas, ka paprikai ir nepieciešama vismaz 12 stundas ilga gaisma dienā.

Tāpēc nevar iztikt bez fitolumpas. Starp citu, tas būs nepieciešams tikai tad, ja piparus stādīsiet pārāk agri, jo jau pavasara vidū dienas gaismas pipariem pietiek. Uzmanieties, lai paprikas neatrastos baterijas tuvumā. Kopumā ideālā gadījumā nakts temperatūra šim augam nedrīkst būt augstāka par 17 grādiem, bet dienas – 22.


Augam kaitē bagātīga un bieža laistīšana, taču neaizmirstiet, ka tam tomēr patīk mitrums. Tāpēc rūpīgi jāuzrauga, lai zeme neizžūst. Ja jūtat, ka gaiss jūsu mājās ir pārāk sauss, nevilcinieties pie auga novietot trauku ar ūdeni. Arī istabas augiem ir nepieciešams mēslojums, un labāk ņemt tādu pašu mēslojumu, kādu parasti izmanto siltumnīcā.

Gadās arī, ka ziedēšanas laikā visi ziedi pēkšņi nokrīt. Nebaidieties – pipariem ir vajadzīga atpūta. Rudenī noņemiet trešdaļu vainaga un samaziniet laistīšanu.

Pavasarī augus novietojiet labi apgaismotā vietā un augsnei pievienojiet mēslojumu. Un neaizmirstiet, ka, iestājoties rudenim, dārzeņu dārzā augošos mazos piparu krūmus var pārstādīt podā un pārnest uz dzīvokli.

Leave a Comment