“Pat 22 grādi!” – meteorologs Toms Bricis steidz paziņot neticami labas ziņas par laika apstākļiem Latvijā jau tuvākajās dienās

Foto – Pexels

Daudzi no mums ļoti gaida Lieldienu brīvdienas, jo daudziem šis laiks netieši asociējas arī ar īsta pavasara sākšanos. Šoreiz arī meteorologs Toms Bricis steidz paziņot gluži vai neticamo – jau pēc dažām dienām Latvijā būšot pat 22 grādus silts. Bet kur tieši?

Lieldienu tradīcijas ir saistītas gan ar kristīgo ticību, gan senlatviešu pagāniskajiem ieražām. Mūsdienās tās mēdz apvienoties, radot īpaši krāšņu svētku atmosfēru.

Kādas ir Kristīgās tradīcijas?

Kristīgo tradīciju svarīgākās dienas ir Lielā piektdiena, Lielā sestdiena un tad jau arī Lieldienu rīts, kad daudzi ļaudis apmeklē dievkalpojumus, lai svinētu Kristus augšāmcelšanos. Dāvina viens otram krāsotas olas un sveic viens otru svētkos ar vārdiem: “Kristus ir augšāmcēlies!”.

Kaimiņš jau piecus gadus šādi baro jāņogas un upenes: ogas ir kā lielas vīnogas

Lasi vēl: Spēka dienas 2024. gada aprīlī: šajās dienās būs iespējams spēcīgi izmainīt savu dzīvi uz labo pusi!

Kādas ir latviešu pagāniskās tradīcijas?

Vispirms jau tā ir olu krāsošana: šī ir sena tradīcija, kas simbolizē pavasara atnākšanu un jaunu dzīvības sākumu. Olas var krāsot ar dažādām dabas krāsvielām, uzlīmēm vai citiem ornamentiem.

Neaizstājamas aktivitātes ir olu kau**as: Lieldienās ierasts spēlēt olu kau***as, kurās sitas ar olām, lai pārbaudītu, kuram ir stiprākā ola. Šo spēli parasti visvairāk iecienījuši bērni.

Lasi vēl: Kādus kokus stādīt pie kanalizācijas bedres, lai nebūtu visu laiku jāveic atsūkšana?

Olu meklēšana – arī šī ir tieši bērnu iecienīta nodarbe. Vecāki Lieldienu rītā dārzā vai mājā paslēpj Lieldienu zaķa krāsainās olas un bērni tās dodas meklēt ar groziņiem.

Izpildi šo testu!

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Gribam noskaidrot tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavs laiks būs ierobežots - tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 60%

0%

Šūpošanās – Lieldienās ir ierasts šūpoties, lai veicinātu auglību un labu vese***bu.

Un protams – svētku mielasts. Nav iedomājamas Lieldienas bez svētku mielasta, kad uz galda tiek likti dažādi ēdieni, kas simbolizē mīlestību un labklājību. Galvenie ēdieni, protams, ir olas.

Foto – Pexels

Lieldienu tradīcijas var atšķirties dažādos reģionos un ģimenēs, taču tās visas vieno kopīga vēlēšanās svinēt pavasara atnākšanu un gaismas iestāšanos.

Lasi vēl: Austrumu prognoze nedēļai no 2024. gada 25. līdz 31. martam: bez sarežģījumiem neiztikt, bet kādam tomēr paveiksies!

Bet kādi tad laika apstākļi mūs sagaida?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment