Mācītājs nosauca galvenos aizliegumus, apmeklējot kapsētu, lai netraucētu aizgājēju mieru

Par uzvedības noteikumiem kapsētā stāstīja garīdznieki. Daudzi nemaz nenojauš cik šis viss ir ļoti svarīgi, lai aizgājēji spētu dusēt mierā un nekaitētu dzīvajiem. 

Galvenais neaiztikt pieminekļus, soliņus, žogus, ziedus un citas mantas. Jums jāuzvedas pieticīgi un uzmanīgi, lai neuzkāptu uz citu cilvēku kapiem un netraucētu citu cilvēku piemiņu.

Saskaņā ar pareizticīgo mācībām nevajadzētu atstāt ēdienu aizgājējam- labāk ir dot šo pārtiku bezpajumtniekam vai atstāt ēdienu baznīcā šo cilvēku pieminot. Nevajadzētu pacelt priekšmetus no zemes vai nest lietas mājās no kapsētas, lai izvairītos no nelaimes.

Svarīgi atcerēties, ka smēķēšana kapsētā pievelk tumšos spēkus, tāpēc no tās labāk atturēties. Turklāt kapsētā nedrīkst iekurt ugunskurus, lamāties vai lietot grādīgos dzērienus.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Šo noteikumu ievērošana palīdzēs izvairīties no nevēlamām sekām un respektēs aizgājēju piemiņu. Neaizmirstiet lūgties par šī cilvēka dvēseli.

Bet kad labāk neiet? 

Cilvēkiem vajadzētu atcerēties, kad un kad nenākt uz kapsētu apciemot aizgājušos radiniekus. Saskaņā ar pareizticīgo tradīcijām jūs nevarat apmeklēt kapsētas Ziemassvētkos, ,Lieldienās un Klusajā nedēļā pirms Lieldienām. Kāpēc?

Visas šīs dienas tiek uzskatītas par brīvdienām, kad jāpriecājas un jāizklaidējas. Un aizgājēju pieminēšana, pat ja viņu aiziešanas viņsaulē intensīvās emocijas jau ir pagaisušas otrajā plānā, joprojām izraisa daudz emociju.

Bet uztraukties un skumt lielo baznīcas svētku dienās ir grēks. Tāpēc šajās dienās kapsētu apmeklēt nevar. Ziemassvētki ir vieni no galvenajiem kristiešu svētkiem visā pasaulē, kas simbolizē dzimšanu. Un Trīsvienība tiek uzskatīta par lieliskiem svētkiem – Baznīcas dzimšanas dienu.

Lasi vēl: Drīzumā iestāsies pārmērīgs karstums +38 grādi: speciālists pastāstīja par gaidāmo karstāko mēnesi

Šajā lielajā dienā ticīgajam noteikti jāapmeklē baznīca, kurā notiek dievkalpojums, kā arī, ja iespējams, jāatzīst un jāpieņem dievgalda dievkalpojums. Tāpat Lieldienās nav pieņemts apmeklēt kapus.

Galu galā šī diena tiek uzskatīta par renesanses svētkiem. Un tur, kur iedzīvotāji nav zaudējuši baznīcas tradīcijas, Lieldienās neviens neiet uz kapsētu.

Lasīsim pašu svarīgāko nākošajā lappusē

Leave a Comment