Mācītājs nosauca galvenos aizliegumus, apmeklējot kapsētu, lai netraucētu aizgājēju mieru

Lai pieminētu aizgājēju, tiek noteikti īpaši datumi. Trīsvienības priekšvakarā, Vecāku sestdienā, ir ierasts doties uz kapsētu un pieminēt aizgājušos vecākus. Desmit dienas vēlāk īpašā aizgājēju piemiņas dienā jeb, kā to sauc arī par aizgājēju Lieldienām, jūs varat apmeklēt savu radinieku kapus.

Mūsu senči uzskatīja, ka tieši šajā dienā aizgājēju radinieku dvēseles atgriezās uz Zemes, lai nogaršotu Lieldienu gardumus un kopā ar dzīvajiem atzīmētu Lielo Lieldienu iestāšanos. Ne velti viņi saka: “Svētki nāk – pasaule atceras aizgājējus.”

Tāpēc šajā dienā cilvēki, kas apmeklē savu tuvinieku kapus, nes līdzi Lieldienu kūkas, krāsainas olas, saldumus, smalkmaizītes. Apmeklējot kapsētu šādā dienā, nevajag skumt un ciest.

Gluži pretēji, mums ir jāpriecājas par mīļotā cilvēka pāreju uz Mūžīgo dzīvi. Ierodoties kapsētā, jums jāsaka saviem aizgājušajiem radiniekiem un draugiem: “Kristus ir augšāmcēlies!”

Kas attiecas uz kapsētas apmeklējumiem ziemā, tad tie, protams, nav aizliegti, taču ziemā ir grūti tikt pie vēlamā kapa. Sniegs starp kapiem nav notīrīts un nav arī ceļa kā tāda.

Ziemā rītausma vēlu un agri satumst, un, lai nepazustu un nenosaltu, no vēla rudens līdz pavasarim labāk netraucēt aizgājēju Dvēselēm.

Labākais laiks kapsētas apmeklēšanai ir pavasaris-vasara, kad uz kapiem nokūst sniegs un izžūst zeme. Tāpēc tieši šajā periodā iekrīt vecāku sestdienas, kad tuvinieki var ierasties un atcerēties savus mīļos.

Lasi vēl: Viltīgi padomi kā izdzīvot +35 grādu karstumā dzīvoklī, kurā nav kondicioniera

Tāpat nevajadzētu apmeklēt kapsētu pēc saulrieta. Apmeklējuma laiku nosaka kapsētas darba laiks, un, ja vārti ir aizvērti, tad pāri žogam kāpt nevajadzētu. Nāciet uz kapsētu, kad tā ir atvērta. Kopumā tiek uzskatīts, ka kapsētas var apmeklēt pēc saullēkta un pirms pusdienām.

Citreiz nevajadzētu traucēt aizgājēju dvēseles.

Par traucēkli tiek uzskatīts arī tas, ja apmeklētājs sāk skriet starp kapiem, kliegt, sāk kautiņus, kāpj uz kapiem, dzied dziesmas un neadekvāti uzvedas. Ja par šādu uzvedību jūs nesoda tiesībaizsardzības iestādes par kārtības traucēšanu sabiedriskās vietās, tad jūs nevarat izvairīties no Augstāko spēku soda.

Nevajadzētu pieminēt aizgājēju ar grādīgajiem, lai neapgānītu piemiņu.

 

Leave a Comment