Ļoti vienkārši veidi kā saglabāt svaigas dārza zemenes uz ziemas periodu! Nav nemaz tik sarežģīti!

Otrā metode, kuras lietderība nav zemāka par pirmo, ir žāvēšana.

Nomazgātās un žāvētās ogas sagriež šķēlēs – šķīvjos. Visātrāk ir mikroviļņu krāsnī vai elektriskajā žāvētājā, visilgāk ārā ēnā ar marli un maināmām papīra loksnēm. Tāpēc mēs ņemam vidējo un populārāko – krāsnī:

Liek uz cepamā pergamenta, temperatūra aptuveni 60 grādi. Mēs to turam pusotru stundu, durvis ir nedaudz atvērtas, mitrumam vajadzētu iztvaikot.

Izņemam ārā, ļaujam atdzist, apgriežam un atkal liekam uz pusotru stundu. Kopējais žāvēšanas laiks ir aptuveni 10 stundas.

Ogas kļūst elastīgas, noliecas, bet neplīst. Jums vairs nav jāpērk saldumi; zemeņu čipsi labi der gan putrai, gan tējai.

Trešais veids bez apgrūtinājumiem – ātrs svētku kompots

Tā kā tas atskan, tas nozīmē, ka viss izdosies.

Ņemam sagatavotu 3 litru burku, applaucējam ar verdošu ūdeni, un liekam tajā 700g. tīras zemenes. Vāra sīrupu no 300 gramiem granulēta cukura, 1 tējkarotes citronskābes un 2,5 litriem ūdens. Uzmanīgi ielejiet, pārklājiet ar sagatavotiem vākiem, sarullējiet, apgrieziet, aptiniet, līdz atdziest.

Ceturtais veids, visnegaidītākais – saldējums

Vienkāršs, bez konservantiem, lai gan ledusskapī ilgi nestāvēs, ģimene to ātri vien apēdīs. Ņem 700 gr. tīras zemenes, 200 g cukura, bet var mazāk, 0,5 litri krējuma 33%. Visu sakuļ ar mikseri, lej traukā un liek saldētavā. Periodiski izņemam un rūpīgi samaisām, līdz sacietē viendabīgā masā.

 

Piektā metode ir klasiska, “ievārījums”

Mēs saprotam, ka nav vitamīnu un daudz cukura, bet kā gan netaisīt ievārījumu pēc vecmāmiņas receptes – ar apelsīniem.

Mēs ņemam 2 reizes vairāk zemeņu nekā cukura, plus vienu apelsīnu. Plēves labāk noņemt no apelsīna, lai gan daži cilvēki domā, ka to var izdarīt tieši ar mizu, tas ir gaumes jautājums.

Atstāj 1 kg zemeņu un 0,5 cukura uz 2 stundām kopā ar sagrieztu apelsīnu līdz sulai, un tad klasiskais:

Uz mazas uguns uzvāra, nosmeļ putas, vāra 10 minūtes, ļauj atdzist 5-6 stundas. Atkārtojam pirmo soli, bet pēc 10 minūtēm noņemam no uguns un lej sausās, tīrās burkās, sarullējam vai savij.

Lasi vēl: Dižā Vanga atklāja, ka ja mājās šie priekšmeti salūzt, tad tas var nozīmēt tikai šo! Tas nav labi!

Kura metode jums patika? Interesantākais vienmēr sākas pēc vārdiem: “Un tā es to daru…” Un ar ko vēl var apvienot zemenes?

Leave a Comment