Ļoti vienkārši veidi kā saglabāt svaigas dārza zemenes uz ziemas periodu! Nav nemaz tik sarežģīti!

Zemeņu sezona ir klāt, nepalaid garām, gatavosim zemenes ziemai bez problēmām un bez sabojātiem nerviem. Atceries, ka zemeņu nekad nevar būt par daudz. 

Lutinamies ar pirmajām ogām, ēdām pankūkas ar zemenēm un saldo krējumu, no rīta taisījām kokteiļus, bet zemenes nekad nebeidzās. Ir ogas bļodā uz galda, ogas ledusskapī, tās vairs neviens neēd. Tas nozīmē, ka ir laiks domāt par zemeņu sagatavošanu ziemai.

Cik ilgi var uzglabāt novāktās zemenes?

Nesteidzieties šķirot ogas un noplēst ”galiņus”, ja negatavojat uzreiz. Nomazgātas zemenes bojājas ātrāk. Atcerieties glabāšanas laiku, bet ziniet, ka derīgās īpašības samazinās katru dienu:

👉 Ogas var atstāt istabā 2 dienas vēsā, noēnotā vietā, bet ja tās lasītas pēc lietus, tad vēl mazāk. Nekavējoties noņemiet no bļodām saburzītās, sapuvušās ogas, lai saglabātu pārējās;

👉 Ledusskapī ogas saglabāsies svaigas 5-7 dienas, bet tām jābūt sausām. Nepārsedziet ogas cieši, pretējā gadījumā sienas tiks pārklātas ar mitrumu. Tvertnes apakšā novietojiet vairākus papīra dvieļu vai salvešu slāņus.

Starp citu, ja jums nav laika gatavot vai jums ir steidzamas lietas, ko darīt, varat ietaupīt ražu ar etiķi. Bļodā ielej 3 glāzes auksta vārīta ūdens un glāzi 9% etiķa, noliek ogas uz 1-2 minūtēm un nosusina uz dvieļa. Etiķis iznīcina pelējuma sporas un palielina glabāšanas laiku.

Pirms gatavošanas noņemiet astes un vairākas reizes noskalojiet.

Ēdienu gatavošana vienkārši, ātri un efektīvi

Jūs varat apjukt un pagatavot sukādes, zemeņu sīrupu vai tinktūru, lai pārsteigtu radus un kaimiņus, bet mums ir cits uzdevums: ātri, vienkārši un uzticami. Sāksim!

Pirmā un visnoderīgākā metode ir sasaldēšana. Tas saglabā vitamīnus, neprasa daudz cukura, un, pareizi, pakāpeniski atkausējot, tas saglabās gan ogu aromātu, gan garšu.

Lasi vēl: ”12 karošu pīrāgs”: kad izlasīsi sapratīsi, kur slēpjas šī pīrāga fantastiskā garša un kādēļ tāds nosaukums

Ogas notīra, noskalo ar vārītu ūdeni un nosusina. Sasaldē veselas ogas vai pusītes uz ērta dēļa, kas pārklāts ar pārtikas plēvi.

Vispirms katrai ogai stundu vai divas jāsacietē saldētavā, pēc tam ogas liek traukā ar vāku un liek saldētavā. Cukuru nedrīkst lietot.

Ja nepieciešams pildījums pīrāgiem un kūkām, tad ogas labāk sakult ar cukuru 1:1 un ievietot rāvējslēdzēja maisiņos vai mazos traukos. Pārsteidzoši, ka masa nepārvēršas ledū, bet vienkārši kļūst bieza.

Nākošās metodes lasiet tālāk

Leave a Comment