Līdz 2040. gadam liela daļa zemes būs zem ūdens, paskaties uz karti! Šī valsts vispār būs visa zem ūdens

Starptautiska pētnieku komanda, kas atrodas Spānijas Ģeoloģijas un kalnrūpniecības institūtā, ir apkopojusi datus par augsnes iegrimšanu 200 vietās 34 valstīs.

Pēc analīzes zinātnieki sastādīja modeli, kas atspoguļoja ainavas izmaiņas tuvākajā nākotnē.

Iegūtie rezultāti ir satraucoši: ja dinamika nemainīsies, aptuveni 12 milj.kv. km zemes drīz būs zem jūras līmeņa. Salīdzinājumam: ASV vai Ķīnas platība ir aptuveni 9,8 un 9,5 miljoni kvadrātmetru. km, un Polijas platība ir tikai 5 miljoni kvadrātmetru. km vairāk nekā aplēstā zemes iegrimšanas platība līdz 2040. gadam.

Kā redzams zemāk esošajā kartē, vissmagāk cietīs Dienvidamerika, Āfrika un Āzija. Ainavas izmaiņas varētu nopietni ietekmēt aptuveni 22% pasaules lielāko pilsētu, kurās dzīvo vairāk nekā 1,2 miljardi cilvēku. Teritorijas, kas iepriekš tika uzskatītas par drošām, turpmāk tiks appludinātas biežāk.

 

Lai cilvēce nesaskartos ar bīstamu problēmu, starptautiska pētnieku komanda mudina valdības pēc iespējas ātrāk izstrādāt pasākumus cīņai pret iegrimšanu un novērst tos likumdošanas līmenī.

Lasi vēl: Kāpēc jāmet lauru lapu tualetē: noslēpumi, kurus zina tikai ideālas saimnieces

Lasi vēl: 48 gadu vecumā aizsaulē devies aktieris, kuram karjera ir bijusi ļoti bagāta ar dažādām lomām

Jo īpaši mēs runājam par naftas, gāzes un citu derīgo izrakteņu ieguves programmu pielāgošanu, kā arī cīņu pret pazemes rezervuāru nosusināšanu.

Leave a Comment