Latvijā jauns likums attiecībā uz skaidru naudu: lūk, ko tas nozīmēs iedzīvotājiem

Tāpēc turpmāk Finanšu ministrija ir noteikusi prasības kredītiestādēm, attiecībā uz skaidrās naudas pieejamību jebkuram cilvēkam Latvijas teritorijā.

Tādējādi kredītiestādēm būs pienākums nodrošināt skaidrās naudas pieejamību Latvijas iedzīvotājiem visā valsts teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, lai kredītiestāžu klientiem būtu iespējams izņemt skaidru naudu no maksājumu kontiem.

Lasi vēl: “Es gandrīz no gultas izkritu!” – sieviete no Pierīgas 10.aprīlī iegādātā loterijas biļetē laimējusi pasakainu summu

Arī Finanšu ministrija tajā pat laikā skaidro, ka skaidrās naudas pieejamība ir svarīga situācijās, kad nav pieejamas citas maksājumu sistēmas, bet skaidrās naudas infrastruktūra Latvijā būtiski samazinās, tostarp Latvijā esot samazinājies kredītiestāžu filiāļu un norēķinu centru skaits, kur klientiem ir iespējams saņemt skaidro naudu.

Foto – Pexels

Kopš 2013. gada beigām kredītiestāžu filiāļu skaits ir samazinājies par 91,5%. 2013. gada beigās Latvijā bija 319 kredītiestāžu klientu apkalpošanas vietas, bet 2023. gada maijā šis skaits sarucis līdz 77 iestādēm, no kurām skaidrās naudas izmaksas bija iespējamas tikai 27 vietās.

Lasi vēl: Zināms, kad būs pieejamas pirmās Latvijas zemenes

Neskatoties uz to, ka kredītiestāžu bankomāti ir kļuvuši par galveno skaidrās naudas pieejamības avotu, to skaits arī, kā izrādās, ir samazinājies. 2023. gada 30. jūnijā Latvijā uz 10 000 iedzīvotājiem bija tikai 4,9 bankomāti, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, kā liecina “The European Association for Secure Transactions” publicētie dati.

Lasi vēl: Ir tikai viens aizliegums! Noskaidrots, ko princis Viljams un Keita Midltone saviem bērniem neatļauj darīt ne mājās, ne sabiedrībā

Lai nodrošinātu skaidrās naudas pieejamību jebkuram Latvijas iedzīvotāam, Latvijas Banka, Latvijas Finanšu nozares asociācija un četras lielākās kredītiestādes ir parakstījušas sadarbības līgumu 2021. gada septembrī. Tajā ir noteiktas minimālās prasības skaidrās naudas maksājumu pakalpojumu pieejamībai, un tas ir pagarināts līdz 2024. gada 1. janvārim.

CSDD paziņo, ka šiem transportlīdzekļiem ir iespējams veikt Tehnisko apskati mājās – kuriem transportlīdzekļiem?

Lasi vēl: Baldones debesīs rīta stundās cilvēki redzējuši kaut ko ļoti neparastu: Bricis skaidro, ka tas atgādina “lidojošos šķīvīšus” (foto)

Šobrīd normatīvie akti neparedz prasības attiecībā uz bankomātu izvietojumu, to skaitu un darba laiku. Tādēļ Finanšu ministrija ir iesniegusi likumprojektu, kas paredzēs tomēr šo prasību noteikšanu, kā arī bankomātu bezmaksas skaidrās naudas izmaksas limitu. Likumprojektā paredzētas arī prasības par skaidrās naudas izmaksas pakalpojumu sniegšanu bankomātos bez maksas klientiem, kuriem ir konkrētās kredītiestādes izsniegta maksājumu karte.

Foto – Pexels

Latvijas Banka noteiks prasību skaitliskās vērtības, atkāpes un to izpildes nosacījumus, kā arī prasības un termiņus, kādās kredītiestādes iesniegs informāciju par šo jauno prasību izpildi.

Ja kredītiestāde neizpildīs noteiktās prasības, tai var sākotnēji tikt piemēroti brīdinājumi vai arī naudas sods līdz pat 50 000 eiro.

Leave a Comment