Baldones debesīs rīta stundās cilvēki redzējuši kaut ko ļoti neparastu: Bricis skaidro, ka tas atgādina “lidojošos šķīvīšus” (foto)

Foto: Facebook

Kā vietnē “Facebook” raksta laika ziņu eksperts Toms Bricis, šorīt Baldones pusē kādam vīrietim vārdā Ģirts, izdevies kļūt par liecinieku ļoti neparastam skatam debesīs. Jāatzīst, ko tādu Latvijā redzēt patiešām nevar novērot bieži.

Pie šī ieraksta komentāros cilvēki raksta: “Ļoti skaisti, neko tādu agrāk nebiju redzējis!”, “Kaut kas līdzīgs, bet ne glużi, bija vērojams svētdienas pēcpusdienā Talsu pusē…”, “Ļoti skaisti!”, bet kāds komentārs citus sasmīdinājis, tas skanēja šādi: “Jums neliekas ka agrāk šādas parādības vispār nebija, vai pa retam. Tagad kautkā bieži parādās…”.

Kā skaidro Bricis, novēroti tika tā saucamie lēcveida mākoņi.

Starptautiski tos pazīst ar latīnisko nosaukumu Lenticularis mākoņi – tas ir interesants un ievērojams mākoņu veids, kas var izskatīties kā plakani, rotējoši diski vai lentas, kas redzami virs visbiežāk virs kalnu virsotnēm. Šie mākoņi bieži vien ir saistīti ar īpašiem atmosfēras apstākļiem un topogrāfijām un ir viens no retāk sastopamajiem mākoņu veidiem.

Izpildi testu!

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Lenticularis mākoņus nevar sajaukt ne ar ko citu – tie atgādina lentu vai disku. Tie bieži vien izskatās kā virs kalnu virsotnēm savīta lenta vai disks. Šī īpatnība ir saistīta ar atmosfēras strāvojumu un kondensācijas procesiem, kas notiek šajos īpašajos apstākļos.

Foto – ekrānuzņēmums

Šādi mākoņi veidojas, kad gaisa strāvojums paceļas virs kalnu virsotnēm vai citām reljefa iezīmēm un atdziest, veidojot mākoņus noteiktās altitūdās. Šī procesa rezultātā var rasties stabila atmosfēras slāņu struktūra, kas atbilst lentas vai diska formai.

Lenticularis mākoņi bieži tiek uzskatīti par spēcīgu un impozantu redzamību, kas var radīt sajūtu, it kā kalnu virsotnēs būtu klātas ar kaut ko mistisku vai pat fantastisku. Tos var novērot arī virs nevienmērīgas zemes virsmas, piemēram, tuksnešos vai lauku teritorijās.

Foto – ekrānuzņēmums

Bet kā tad šie skaistie mākoņi izskatījās Baldones debesīs un cik bieži Latvijā tie vispār ir sastopami?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment