Baldones debesīs rīta stundās cilvēki redzējuši kaut ko ļoti neparastu: Bricis skaidro, ka tas atgādina “lidojošos šķīvīšus” (foto)

Foto – ekrānuzņēmums

Šie mākoņi ir patiešām iespaidīgi un fascinējoši mākoņu veidi, tos novērojot, var iegūt ne tikai estētisku prieku, bet arī interesantu meteoroloģisku un dabas novērojumu pieredzi.

Parasti šie mākoņi parasti veidojas augstās atmosfēras strāvojumu rezultātā un ir saistīti ar kalnu virsotnēm un citiem reljefa elementiem. Tāpēc to parādīšanās Latvijā, kur nav augstas kalnu virsotnes, ir diezgan reta. Tomēr īpašos atmosfēras apstākļos, piemēram, stabilos strāvojumos, kas pārvietojas pār teritoriju, var gadīties, ka lenticularis mākoņi veidojas arī Latvijas debesīs.

Foto – ekrānuzņēmums

Kopumā Latvijā lenticularis mākoņi ir reti sastopami, bet to parādīšanās var būt iespējama īpašos meteoroloģiskos apstākļos un dažādās situācijās, piemēram, tad, ja augstie atmosfēras strāvojumi pārvietojas virs Latvijas teritorijas un radījusi stabilus, lēkājošus mākoņus. Tomēr to parādīšanās biežums ir salīdzinoši mazs salīdzinājumā ar reģioniem, kur ir izteikta kalnu reljefa forma.

Lasi vēl: VIDEO: “Būs sniegs un ļoti auksts!” Bricis brīdina cik auksta un nepatīkama būs šī nedēļa 

Bricis savā ierakstā apstiprina, ka šādi mākoņi biežāk veidojas zemēs, kur ir kalnains reljefs. Visbiežāk šie mākoņi esot tādās formās, kas līdzinās fantastikas literatūras aprakstītajās rindiņās par citplanētiešu kuģiem – tas ir – tie ļoti līdzinās lidojošo šķīvīšu formām, tāpēc angļu valodā tos mēdzot saukt arī par “UFO clouds”.

Leave a Comment