Lai tomāti augustā ātri kļūst sārti: 3 lietas, kas jādara un kas kavē augļu augšanu un nogatavošanos

Ja tomāti nesteidzas kļūt sarkani, un aukstums ir tepat aiz stūra. Ja piesātinātie ķekari ir zaļi: ko darīt, lai šie zaļie tomāti ātri vien kļūtu sārti arī bez palodzes. 

1. gadījums. Tomātiem nepieciešama atzarošana

Par galotnēm, lapām un daudz ko citu.

Jūlija beigās, augustā, tomātiem nospiež galotnes. To dara brīdī, kad veidojas 6-7 birsti, aptuveni 5-7 nedēļas pirms krūmu pilnīgas novākšanas, t.i. līdz augšanas sezonas beigām.

Tas aptur veģetatīvo augšanu – tomāts visu savu enerģiju novirza augļu nogatavošanai. Galu galā fitohormona augšana, auksīns, tiek ražots visu augu dzinumu galos.

Arī auksīns nomāc etilēna veidošanos augu audos. Tas ir arī fitohormons, un tā iedarbība ir pretēja augšanai: tas ir augu novecošanas ierosinātājs.

Pateicoties tam, tomāti nogatavojas: tas iznīcina hlorofilu un tanīnus – tomāti kļūst sarkani, kļūst mīkstāki, un kāti izžūst. Mazāk auksīna – vairāk etilēna 🙂

Tādējādi apgrieztā galotne kalpo kā signāls, pavēle: tas ir viss, augšanas sezonas beigas. Un tomāts steidzas un kļūst sarkans.

Tas, vai ir vērts plūkt lapas, ir strīdīgs jautājums. Noteikti vajag nogriezt apakšējos – lai nesavāc mitrumu. Un tie, kas ēno augļus. Pretējā gadījumā viss ir atkarīgs no klimata, laikapstākļiem un no tā, cik ilgi turpināsies augšanas sezona

Galu galā lapas – tās iztvaiko mitrumu, ir transpirācijas dalībnieki. Pateicoties tiem, sakne sūknē ūdeni un tas virzās augšup pa augu audiem.

Ja līdz sezonas beigām ir daudz laika, nevajadzētu noplūkt daudz lapu. Un daudzos reģionos augusts joprojām ir karsts mēnesis: nevajadzētu “pāržāvēt” tomātus.

Lasi vēl: Neprecies, kamēr nezini 8 lietas par savu partneri

Bet. Lapu virs ķekara vajadzētu noraut tikai pēc tam, kad augļi ir sasnieguši galamērķi un kļuvuši liesmojoši un brūni. Ja novācat agrāk, augļi paliks mazi un nepildīsies.

Vai lapas atņem uzturu? Nē, viņi piegādā: dod augļiem asimilātus, uzkrātos fotosintēzes produktus – pateicoties kuriem auglis kļūst pilns.

Kad mēs noplēšam lapu, nesaņemot uzturu, augļi sāk kļūt sarkani. Tiek ražots etilēns, veģetācijas beigu hormons. Bet atkal ir vērts aktīvi noplūkt lapas tikai pašās sezonas beigās.

Lai gan nogatavināšanas beigās augļi izmanto nelielu daudzumu asimilātu, tie joprojām ir nepieciešami. Un arī minerālu uzturs. Citādi tomātam būs tāda pati garša kā uz palodzes nobriedušam.

Jo mazāk lapu uz tomāta, jo zemāka garša. Jo mazāk uzkrājas cukuri, sausās vielas un organiskās skābes. Taču augustā reizēm nākas meklēt kompromisu starp garšu un ātru nogatavošanos.

Un augļi. Ir nepieciešams normalizēt olnīcas un mazus augļus: labāk noņemt tos, kas nepārprotami nesasniedz pienācīgu izmēru.

2. gadījums. Tomātiem ir nepieciešama barošana

Par augusta barošanu. Bet ne tik daudz, lai iegūtu uzturu, bet gan, lai paātrinātu nobriešanu.

Slāpekļa mēslošana, visticamāk, nebūs nepieciešama. Izņēmums ir siltie reģioni, kur līdz sezonas beigām ir vismaz mēnesis. Citos gadījumos ir noderīga kālija mēslošana: tiek uzklāts kāliju saturošs mēslojums.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment