Labas ziņas auto īpašniekiem: no šodienas varēsiet stipri vien ietaupīt naudiņu uz sava auto!

Tuvākajās dienās privātpersonām, kas dzīvo Eiropas Savienībā, tiks nodrošināta iespēja izmantot optimālāko un saprātīgāko cenu alternatīvu komponentiem, kas ir obligāti jāaizstāj. Lai to paveiktu, Eiropas Savienības dalībvalstu delegāti ir paziņojuši, ka šīs sastāvdaļas ir jāatbrīvo no dizainparaugu aizsardzības mehānisma, ko parasti dēvē par tādiem.

Tas ļautu patērētājiem sasniegt izmaksu ietaupījumus 340–540 miljonu eiro apmērā desmit gadu laikā. Saskaņā ar pašreizējiem datiem priekšlikums galvenokārt attiecas uz automobiļu rezerves daļām.

Kā norādīts Eiropas Parlamenta oficiālajā paziņojumā, transportlīdzekļa remonta laikā piegādātajām rezerves daļām ir obligāti jābūt tādam pašam kvalitātes līmenim kā oriģinālajām daļām. Piemēram, ir bojāta lampa vai durvis, kas ir jāaizstāj ar līdzvērtīgu, salīdzināmas kvalitātes sastāvdaļu.

 

Līdz šim rezerves daļu piegādātāji bija spiesti ražot redzamas rezerves daļas, jo automašīnu ražotāji ieviesa konstrukcijas aizsardzības mehānismu. Patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas bieži apgalvo, ka automašīnu ražotāji izmanto savu monopolstāvokli, kā rezultātā patērētājiem tiek prasītas pārmērīgas cenas par rezerves daļu nomaiņu.

Jaunā iniciatīva ir nesen ieviestās dizainparaugu aizsardzības paketes neatņemama sastāvdaļa, kuras galvenais mērķis ir uzlabot intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību pret viltotām darbībām. Iepriekšējā gada novembrī Eiropas Komisijas ierosinātā dizainparaugu aizsardzības pakete ir vērsta uz šo jautājumu visaptveroši.

Lasi arī: Latviju satriec ļoti skumja vēsts – Mūžībā devies ļoti atpazīstams cilvēks

Lasi vēl : Aleksandra Šepa pareģojums! Šīm 3 Zīmēm svētku laikā sagaidāma milzīga veiksme!

Starp Eiropas Parlamenta pārstāvjiem un dalībvalstīm panākta vienprātība par automobiļu rezerves daļu dizaina aizsardzības mehānisma likvidēšanu. Tomēr šis priekšlikums joprojām ir jāapstiprina nākamajās Eiropas Parlamenta un Padomes sesijās, lai gan tas ir tikai formalitāte.

 

Arī noderīgi: Kad nezini ko dāvināt: 10 dāvanas ko dāvināt Ziemassvētkos pēdējā brīdī

Leave a Comment