Ko ir jādara 30.martā, lai veiksme, bagātība un pati laime tev nepagrieztu muguru? Tas ir svarīgi!

Skatoties uz strautiem, cilvēki mēdza teikt: “Kādi strautiņi uz 30.martu, tādi plūdi”, “Mūks- no katras sniega sniega kupenas izlej krūzi”. Tā bija taisnība: ja šajā dienā bija daudz ūdens, cilvēki sāka gatavoties plūdiem, lai tas negaidīti nepārsteigtu.

 

Ko šajā dienā drīkst darīt? 

Kā likums, ar šo dienu sāka vākt bērzu sulas. Senos laikos to ne tikai dzēra, bet no tās gatavoja arī brūvējumu. Tā sauca karstos dzērienus, ko gatavoja uz garšaugu, žāvētu ogu un augļu bāzes.

No bērzu sulas pagatavotajam brūvējumam pievienoja medu. Dzērienu uzskatīja par dziedinošu. Tas stiprināja veselību, deva spēku un piedeva enerģiju.

Tolaik papildus sulām vāca arī bērzu pumpurus, no kuriem gatavoja uzlējumus un tinktūras. Šo novārījumu lietoja s*aukst*šanās laikā, kā arī citos posmos.

Līdz ar šo dienu cilvēki sāka gatavoties dārzkopības un sējas darbiem, bet biškopji sāka gatavot stropus.
30. martā (17. martā pēc vecā stila) cilvēki izgāja laukā, lai godinātu pavasari. Viņi gatavoja pīrāgus un viņai pieklanījās – tie bija sagatavoti jau iepriekš.

Sākot ar šo dienu , zvejnieki un mednieki sāka pārbaudīt savus rīkus. Viņi zināja: uz veiksmīgām medībām un makšķerēšanu varēja rēķināties tas, kurš nepārkāps vecās tradīcijas. Vecāki cilvēki, kas bija daudz ko redzējuši, apgalvoja, ka, ja šajā dienā iepin tīklu, zivju netrūks visu gadu.

 

Ko nedrīkst šajā dienā darīt? 

Viens no galvenajiem šīs dienas aizliegumiem attiecas uz bērniem. Ģimenēs, kurās auga bērni, vecāki zināja: šajā dienā neko nedrīkst aizdot. Tas attiecas uz naudu, pārtiku un lietām. Pretējā gadījumā jūs varat sagādāt saviem bērniem nepatikšanas un atnest viņiem nelaimi. Šajā laikā tas ir aizliegts:

Strīdi starp māti un vedeklu. Jebkurš strīds var pāraugt naidā, kas turpināsies gadiem ilgi.

Dodies tālā ceļā – ceļš būs grūts un bīstams.

Uzsākt jaunu biznesu, nepabeidzot veco – veiksme nebūs.

Novākt no jumta nokritušo sniegu – ģimene aizmirsīs par mieru.

Lasi vēl: Lieldienu brīvdienās autovadītājiem jāņem vērā šīs izmaiņas, tomēr daudzus tās sanikno

Sakārtot lielu veļas mazgātavu – uz jaunām problēmām.

Šajā dienā no jumta nokritušais sniegs tika savākts, lai ar to nomazgātu seju. Meitenes ticēja, ka pēc šādas procedūras āda kļūs starojoša. Un sievietes ar to mazgāja sejas, lai saglabātu jaunību un skaistumu.

 

Leave a Comment