Ko darīt ar lielu saldo piparu ražu – sagatavošanās darbi ziemai

Saldo piparu raža dažreiz ir ne tikai dāsna, bet arī ārkārtīgi bagātīga. Svaigi augļi neglabājas ilgi, tāpēc vasaras iedzīvotājiem rodas pamatots jautājums: ko darīt ar lielu paprikas ražu? Piedāvājam jums dažas labas idejas apstrādei un receptes garšīgiem sagatavošanās darbiem ziemai.

Augļu nogatavošanās

Karstās vasarās saldie pipari nogatavojas tieši uz krūmiem. Augļi pakāpeniski pārvēršas konkrētai šķirnei raksturīgās krāsās: sarkanā, oranžā, dzeltenā, gaiši zaļā krāsā. Jo vairāk dažādu šķirņu dārzā, jo interesantāki ir sagatavošanās darbi!

Dažādu šķirņu paprika, savākta no dārza

Bet, ja vasara izrādās vēsa, ar daudz mākoņainām dienām, pipari nesteidzas nogatavoties. Lai paātrinātu procesu, dārznieki savāc augļus tehniskā gatavībā: kad tie jau ir sasnieguši maksimālo izmēru, bet joprojām saglabā zaļo krāsu. Lielu augļu ēšana stimulē to nogatavošanos, kas joprojām paliek uz krūma.

Spilgti augļi, gatavojot mājās, izskatās apetītlīgāki, tāpēc mājsaimnieces nogatavošanai liek zaļos augļus, kas savākti tehniskā gatavībā. Lai to izdarītu, varat izmantot kartona kastes, plastmasas traukus, lielas pannas utt.. Augļus novieto vairākos slāņos un pārklāj ar tīru drānu.

Lai paātrinātu nogatavināšanas procesu, kastē ir lietderīgi ievietot vairākus gatavus tomātus vai pāris ābolus. Nogatavojušies augļi un dārzeņi izdala etilēna gāzi, kas paātrina blakus esošo augļu nogatavošanos. Šeit ir svarīgi, lai etilēns neiztvaikotu uzreiz, tāpēc kastes un citi konteineri ir jāglabā aizsegti ar drānu.

Tā kā augļi aktīvi elpo, nevajadzētu aizvērt trauku ar hermētisku vāku. Ja nav gaisa cirkulācijas, mitruma iztvaikošana novedīs pie augļu puves.

Tomēr ne visi augļi ir piemēroti nogatavināšanai. Bieži vien pēdējai ražas partijai nav laika pieņemties svarā pirms aukstā laika iestāšanās, un ir jāsavāc mazi negatavi augļi. Viņi vēl nav sasnieguši savu optimālo masu, un to sienas ir ļoti plānas. Uzglabājot, nenogatavojušies dārzeņi ātri novīst un nenogatavojas.

Negataviem augļiem var būt zāles garša ar nelielu rūgtumu. Ja raža ir bagātīga, tos nesaudzējot izmet. Ja augļos nav rūgtuma, varat tos izmantot ziemas gatavošanai.

 

Uzglabāšanas metodes

Ir skaidrs, ka dārzeņi var palikt ledusskapī apmēram mēnesi, praktiski nezaudējot garšu. Bet tagad runa ir par dāsnu ražu, kas mērojama spainīšos, ledusskapja dārzeņu nodalījums te ir bezspēcīgs.

Pipari var būt žāvēti, saldēti vai konservēti. Katrai saimniecei ir savas iecienītākās receptes, bet, kad raža ir liela, ir interesanti pamēģināt pagatavot ko jaunu.

Saldie pipari ir C vitamīna avots. To var saukt par līderi askorbīnskābes saturā. Tas ieņem godpilno otro vietu, otrajā vietā aiz mežrozīšu.

Atkarībā no šķirnes un nogatavināšanas fāzes augļi satur no 150 līdz 250 mg C vitamīna uz 100 g produkta. Lai saprastu, askorbīnskābes saturs citronos un apelsīnos ir vairākas reizes mazāks: 40-50 mg uz 100 g.

C vitamīns ir ļoti nestabils un ātri bojājas. Tās maksimālais saturs augļos ir tūlīt pēc ražas novākšanas. Uzglabājot dārzeņus un augļus, C vitamīna saturs pakāpeniski samazinās, tāpēc ražas apstrādi labāk neatlikt “uz vēlāku laiku”.

Žāvēšana

Ar elektrisko žāvētāju ražas apstrāde ir ievērojami vienkāršota. Pietiek, ja augļus sagriež mazos kubiņos, iepriekš atbrīvojot tos no kātiem ar sēklām.

Standarta dehidrētājs ar piecām tīkla paplātēm satur veselu spaini paprikas. Ja elektriskā žāvētāja modelis ir aprīkots ar desmit paletēm, jūs varat apstrādāt divus spaiņus vienlaikus – tas jau ir nozīmīgs palīgs “cīņā ar ražu”.

Dārzeņu kubiņus liek vienmērīgā kārtā uz paplātēm, uzliek temperatūru +55-60°C un aizmirst par tiem uz 8 stundām. Šī laika beigās jums jāpārbauda žāvēšanas kvalitāte un, ja nepieciešams, jāžāvē sagataves vēl dažas stundas.

Gatavo garšvielu liek sausās burkās un uzglabā virtuves skapī. Žāvēšana zemā temperatūrā saglabā produkta krāsu un garšīgo aromātu.

Sausās garšvielas ir ērti pievienot zupām un buljoniem, kā arī izmantot piedevu gatavošanā. Kaltētos saldos piparus pievieno 5-7 minūtes pirms ēdiena gatavības.

Žāvēšanas temperatūrā +50-60°C C vitamīns praktiski netiek iznīcināts, bet garšvielu nedrīkst uzglabāt gaismā, saules gaismas ietekmē pārvēršas par antivitamīnu askorbināzi.

Saldēšana

Liela tilpuma saldētava atvieglo ražas apstrādi un dārzeņu un ogu sagatavošanu.

Lasi vēl: Kāds korejiešu pavārs man parādīja, kā pagatavot roltonu. Tas ir daudz garšīgāks

Protams, mājsaimniecības saldētavas nenodrošina ātrā sasaldēšanu, kas tiek veikta uzņēmumos, tāpēc saldēto dārzeņu kvalitāte nedaudz atšķirsies no veikalā nopērkamajiem. Šeit ir svarīgi, lai produkts pēc tam netiktu pakļauts nejaušai atkausēšanai un atkārtotai sasaldēšanai.

 

 

Leave a Comment