Tornado nespēj šķērsot upi, apiet kalnu un ienākt lielpilsētā: trīs lielākie mīti, kas nosaukti vārdā

Meteorologi ir atspēkojuši trīs senus “mītus”, kas apgalvo, ka pasaulē ir vietas, kuras tornado noteikti nespēs sasniegt.

Kā norāda Nacionālās smagu vētru laboratorijas meteorologs Harolds Brukss, tornado bieži vien ir postoši un apvīti ar dažādiem mītiem. Piemēram, vecākie no tiem apgalvo, ka uz planētas ir vietas, kuras tornado nespēj sasniegt.

Tornado nešķērsos upes līkumu

Saskaņā ar vienu no šādiem mītiem tornado apsīkst brīdī, kad tie šķērso ūdeni, vai arī ievērojami pavājinās, kad sasniedz upes līkumu jeb vietu, kur saplūst divas upes. Taču meteorologs apgalvo, ka šis apgalvojums ir ļoti tālu no patiesības.

Patiesībā ūdens nespēj aizturēt tornado. Turklāt tornado var ne tikai šķērsot upes, bet arī veidoties ezeros un upēs, bet pēc tam pārcelties uz sauszemes. Piemēram, 2011. gadā tornado veidojās Hūrona ezerā, pirms tas sāka savu postošo darbībbu Goderičā, Ontario provincē.

Kalni var bloķēt tornado

Tikpat interesants ir mīts, ka kalns vai paugurs var pasargāt pilsētu vai ciematu no postošā tornado. Pēc Bruksa domām, ir saprotams, kāpēc tik daudzi cilvēki ir gatavi ticēt, ka kalni kļūs par milzu aizstāvjiem, lai bloķētu spēcīgos tornado vējus. Tomēr arī šis apgalvojums ir mīts.

Cilvēkam, kas stāv uz zemes, pat salīdzinoši nelieli kalni un stāvkrasti šķiet lieli – iespējams, pat pietiekami lieli, lai izjauktu gaisa plūsmu, kas baro tornado un virza tā kustību. Taču vētras, kas rada tornado, darbojas daudz lielākā mērogā, tāpēc kalni un pakalni tās nevar apturēt.

Lasi vēl: Nesteidzieties tās izmest: vectēva recepte jāņogu un upeņu barošanai pirms ziemas

Tornado nevar iekļūt lielpilsētas teritorijā

Vēl viens izplatīts mīts ir tas, ka tornado it kā nespēj iekļūt pilsētā ar augstiem debesskrāpjiem. Taču, ja pat kalni nespēj apturēt tornado, tad par debesskrāpjiem nav vērts pat runāt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Bruks norāda, ka ASV centrālajā daļā patiešām reti plosās tornado, taču tas vairāk ir saistīts ar varbūtības svārstībām.

 

 

Leave a Comment