Kas jāievēro apmeklējot kapsētu, lai priecētu mūžībā aizgājušo tuvinieku dvēseles, padomos dalās mācītāji

Atceries: apģērbs nedrīkst traucēt tavām kustībām vai radīt diskomfortu lūgšanu vai kapavietas uzkopšanas laikā.

Turklāt, ja rodas vajadzība, atnākot uz kapsētu, var pārģērbties un nomainīt apavus – tāda iespēja, kā likums, arī ir paredzēta.

Daudzi no mums, apmeklējot viņsaulē aizgājušos tuviniekus, piešķir lielu nozīmi lūgšanai. Lūgt par aizgājēju var jebkur – gan baznīcā, gan mājās, lasot rekviēma dievkalpojumu, litāniju vai lūdzot saviem vārdiem. Taču tieši kapsētā mūsu uzmanība kļūst koncentrētāka un mērķtiecīgāka.

Kapsētā nav aizliegts lūgt, lasot tekstu no tālruņa vai planšetdatora ekrāna. Daži cilvēki dod priekšroku lūgšanai pašu vārdiem, bet citi vēršas pēc palīdzības pie mācītājiem, aicinot nolasīt piemiņas dievkalpojumu vai litāniju pie kapa. Daļa kristiešu, lūdzot kapsētā, aizdedz sveces (lūdzot ar sveci rokā vai ievietojot to zemē) vai lampādas.

Lasi arī: “Tagad padomā – Kā tu turi krūzi?”; Apskati attēlu un izpildi personības testu

Nedrīkst aizmirst arī par citu kristiešu tradīciju – nelaiķa pieminēšanu ar maltīti. Tomēr šeit ir daži izņēmumi.

Piemēram, pareizticīgie bēru mielastus visos laikos uztvēruši kā žēlsirdības un palīdzības aktus: to laikā vispirms tikai pamieloti trūcīgi cilvēki, kuri pēc tam aizlūdza par aizgājēja dvēseli. Arī mūsdienās daudzi pareizticīgie kristieši, vēloties pieminēt kādu mīļotu cilvēku, atnes uz baznīcu noteiktus produktus, no kuriem gatavo kopīgu maltīti, daļu tās pēc tam izdalot nabadzīgajiem.

Bet pie kapiem rīkot bēru mielastus gan nevajadzētu – tur absolūti neiederas ne ēdiens, ne alkohols. Mūsu dārgajiem aizgājējiem nav vajadzīgs degvīns vai maize, bet gan dedzīgas, regulāras lūgšanas, uzsver mācītāji.

Lasi vēl: Sinoptiķi brīdina visus iedzīvotājus par gaidāmo laiku tuvākajās dienās! Gaidāma pamatīga Vētra un sniega sega

Lasi arī: “Šo vārdu īpašnieki ir ambiciozi un ļoti galanti vīrieši.”; Viņiem nekas nav neiespējams!

Ja ir vēlēšanās, kapa vietu var izrotāt ar ziediem (gan dabīgiem, gan mākslīgiem), uzbūvēt ap to žodziņu vai aplikt ar akmeņiem.

Dažviet kapu žodziņu un krustus rotā krāsainas lentas un ziedu vainagi. Taču attiecībā uz kapu dekorēšanu nav stingru noteikumu – var izrotāt apbedījuma vietu, vai arī vienkārši uzturēt to tīru un sakoptu.

Bet kā tu piemini un godini savus aizsaulē aizgājušos tuviniekus? Pastāsti raksta komentāros!

Arī interesanti: Šīs krāsas guļamistabā laupīs jums miegu: izvairieties no tām

 

Leave a Comment