Karstums, lietusgāzes, tornado: sinoptiķi ir stāstījuši, kādi laikapstākļi būs tuvākajās dienās Austrumeiropā

Karstuma vilnis ir pārņēmis Austrumeiropas līdzenumus un Tālo Austrumu dienvidus. Kopš jūnija beigām sinoptiķi reģistrē jaunus temperatūras rekordus, no kuriem 40 tika uzstādīti nesen. Bet ko gaidīt no tālākajiem laikapstākļiem? 

Austrumeiropu nomoka nenormāls karstums, un 1. jūlijs nebija izņēmums, tomēr tagad sāka karstums atkāpties. Dienas laikā tika uzstādīti jauni temperatūras rekordi 40 apdzīvotās vietās, tostarp deviņos reģionālajos centros.

Tajā pašā laikā nakts uz 1. jūliju bija starp 10 siltākajām naktīm mēnesī, sasniedzot +22,5°C VDNKh un +24,9°C.

“Vienkārši tiek nomainīti jēdzieni, ikdienas rekordi aizēno visu pārējo. Absolūtais rekords joprojām ir diezgan stabils un drīzumā netiks pārspēts,” meteorologs pauda cerību.

Eksperts uzsvēra, ka temperatūras rekordu sērijās nav nekā īpaši neparasta: klimata tabula un rekordu tabula mainās, kas skaidrojams ar klimata pārmaiņām.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Eksperte uzsvēra, ka piektdien Austrumeiropā var krist līdz pat pusei no mēneša nokrišņu normas, ir iespējama applūšana. 5. jūlijā dažviet Austrumeiropas reģionā būs novērojamas bīstamas laikapstākļu parādības: pērkona negaiss, brāzmains vējš līdz 25 m/s, stipra lietusgāze.

Tajā pašā laikā jau 4. jūlijā, Austrumeiropā gaidāms lietus un pērkona negaiss. Ārkārtas situāciju ministrija brīdināja austrumeiropiešus par nelabvēlīgām meteoroloģiskām parādībām.

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm no plkst. 12:00 līdz 21:00 gaidāms vēja pastiprināšanās līdz 17 m/s. Dažos rajonos jau ir lijis lietus. Austrumeiropā strauji tuvojas vētra.

Lasi vēl: ”12 karošu pīrāgs”: kad izlasīsi sapratīsi, kur slēpjas šī pīrāga fantastiskā garša un kādēļ tāds nosaukums

Ilgstošais karstuma vilnis palielina ugunsgrēku risku. Sakarā ar augsto temperatūru un sarežģītās situāciju daudzos Austrumeiropas  reģionos ir izsludināts oranžais laikapstākļu bīstamības līmenis.

Speciāliste uzsvēra, ka karstuma un lietus trūkuma dēļ šajos apgabalos ugunsbīstamības līmenis ir paaugstinājies līdz augstam, un tuvākajās dienās līdz 5. jūlijam, kad beigsies lietavas, visiem jābūt piesardzīgiem.

Bet ko sinoptiķi sola uz jūlija mēnesi? Lasiet tālāk! Trakas lietas. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment