Karstums, lietusgāzes, tornado: sinoptiķi ir stāstījuši, kādi laikapstākļi būs tuvākajās dienās Austrumeiropā

Jūnija beigas un jūlija sākums iezīmējās ar karstiem laikapstākļiem: daudzos reģionos tika reģistrēti jauni temperatūras rekordi, un, kas ir vissvarīgākais, tie ir gaidāmi.

Tuvākajās dienās karstuma vilnis nemazināsies – gaidāmi jauni temperatūras rekordi. Meteorologi iesaka austrumeiropiešiem pēc iespējas vairāk laika pavadīt pie ūdens.

Gaidāms, ka 2024. gada jūlijs lielākajā daļā līdzenuma būs silts, brīžiem karsts un salīdzinoši sauss. Saskaņā ar prognozēm mēneša vidējā temperatūra pārsniegs normu par 2-3 grādiem, un nokrišņu trūkums būs 20-40%.

“Laikapstākļu briesmas Austrumeiropas apgabala iedzīvotājus gaida piektdien, kad aukstās atmosfēras frontes pāreja mainīs ārkārtīgi pārkarsušo un enerģētiski uzlādēto gaisa masu – uz mērenu”, – viņš teica.

Temperatūras kontrasta rezultātā veidosies milzu hibrīdu kumulus-lietus mākoņu “torņi”, kas nozīmē bargus laikapstākļus. Gaidāmas spēcīgas pērkona lietusgāzes, šķelmīgs vējš, vairāku centimetru diametra krusa, volliju lietusgāzes – pāris stundu laikā var nokrist aptuveni 30 mm nokrišņu, kas ir 35% no mēneša normas.

“Sākotnēji stihija uz Austrumeiropu uzkritīs vakara pīķa stundā. Šādos sarežģītos vides apstākļos nav izslēgti applūšana, koku krišana, postījumi lauksaimniecībai (dārzkopjiem), materiālās vērtības.” piebilda meteorologs.

“Šis intensīvais siltums mūs pavada ilgu laiku. Vismaz visu mēnesi. Bet ir prognozes augustam, ka arī tur aukstuma nebūs,” turpina Tiškovecs. – Tas ir vislabākais. Mums nav vajadzīgas ekstrēmas pārmaiņas. Temperatūras režīms saglabāsies tajā pašā koridorā.

Meteorologi reģistrē, ka vasaras sezonas Austrumeiropā kļūst karstākas. “Pēdējo 10 gadu laikā šajā apgabalā, kā arī visā vidējā joslā sistemātiski paaugstinās vidējā vasaras temperatūra.

Saskaņā ar meteoroloģiskajiem novērojumiem pagājušā gadsimta 50. gados vasaras temperatūra bija daudz zemāka. Tagad mēs ik gadu novērojam ekstrēmu karstumu, kas ilgst no jūnija beigām līdz pat augusta vidum un dažkārt arī beigām,” atzīmēja meteorologs.

Lasi vēl: Mūsu senču senais kalendārs: nedariet šo 4.jūlijā, lai jūs nepiemeklētu nabadzība un vientulība

Vēsums termometra stabiņā būs līdz pat piektdienai ieskaitot, pēc tam gaidāma gaisa masu maiņa – no tropu uz mēreno. Naktī no piektdienas uz sestdienu gaidāms vētrains laiks, būs nokrišņi ar pērkona negaisu.

Un līdz nedēļas nogalei iestāsies ļoti maz mākoņains laiks, bet ar komfortablāku temperatūras režīmu, kas atbilst klimatiskajai normai,” – piebilda meteorologs. Tomēr vasaras karstums nekur nepazudīs. Visu nākamo nedēļu termometra stabiņš būs ap +30 grādiem pēc Celsija.

Leave a Comment