Mūsu senču senais kalendārs: nedariet šo 4.jūlijā, lai jūs nepiemeklētu nabadzība un vientulība

Mūsu senči rūpīgi vēroja apkārtējo pasauli un paši sev sastādīja pareģojumus un aizliegumus, kas palīdzēja viņiem izvairīties no nelaimēm un ķert laimi aiz astes.

Šajā laikā sāka ziedēt liepas. Šim kokam bija ne tikai maģiska smarža, bet arī daudz brīnumainu īpašību. Liepa tika uzskatīta par sieviešu koku, sievietes nāca pie tās ar lūgumu satikt savu mīļoto vai palīdzēt iestāties grūtniecībai.

Lai pasargātu no ļaunas acs, pagalmā stādīja liepas, un no liepas zariņa darināts krusts kalpoja kā uzticams amulets. Un, ja liepa pie mājas pēkšņi nokalta, tas vēstīja par sliktu laiku ģimenei.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Tika uzskatīts, ka tas, kurš nocirtīs liepu, noteikti pazudīs mežā.  Senos laikos bija rituāls, lai piesaistītu naudu. Cilvēki stāvēja zem liepas un sāka to kratīt, lai no tās nokristu ziedi. Tos izžāvēja un turēja makā.

Zinoši ļaudis ieteica uz šo dienu darīt pēc iespējas vairāk labu darbu, piemēram, dot ubagošanu, taču bija stingri aizliegts skatīties ubagam acīs, citādi nāksies būt viņa vietā.

Nedrīkst kavēt darbu, tikšanās, randiņus utt. Pat neliels nokavējums var radīt problēmas un haosu visai dienai, un attiecības būs trauslas.

Tev nevajadzētu aizdot vai aizņemties naudu, citādi tava labklājība tiks nopietni satricināta. Grīdas mazgāšana un atkritumu izvešana šajā dienā – zaudēt veiksmi.

Tev nevajadzētu lielīties ar saviem sasniegumiem vai īpašumiem, citādi nāksies piedzīvot daudz zaudējumu. Mīlestībā pāriem bija aizliegts strīdēties, skaidrot attiecības, pat tikai pacelt balsis vienam uz otru. Strīds var būt tik nopietns, ka tas var novest pat pie šķiršanās.

Zemnieki mēdza teikt: ja 4. jūlijā ir karsts, gaidāma auksta ziema, un, ja visu dienu līst lietus, jūlijs būs slapjš. Ja pirms pusdienlaika ir vēss, bet pēcpusdienā karsts, tas nozīmē, ka jūlijs būs nepastāvīgs.

Bet ko par šo dienu vēsta esošie laikapstākļi? Noskaidrosim lasot tālāk! 

Leave a Comment