Kādu koku vācieši stāda pie guļamistabas logiem, lai viņi varētu ātri aizmigt un pamosties atsvaidzināti: pārbaudīts, tas darbojas!

Ar liepām ir mazliet sarežģītāk. Vācieši labprāt stāda vācu liepas, kuras sauc par Lappen liepām (Tilia europaea Pallida Typ Lappen). Šos kokus audzē Diseldorfas pilsētā, un tie mierīgi iztur temperatūru no +50 līdz -50 grādiem.

Kas attiecas uz dārza jasmīniem, šeit es apstāšos pie sīkākām detaļām. Tas, ko mēs pazīstam kā dārza jasmīnu, ir čubušņiks. Šis krūms Austrumeiropā parādījās 17. gadsimta beigās. Stāsta, ka to Krievijas imperatora dārzam uzdāvinājuši vēstnieki no Vācijas. Patiesībā šo augu sauc par Filadelfu, par godu Ptolemajam Filadelfam – Kleopatras dēlam. Ptolemejs tik ļoti mīlēja šo krūmu, ka ar to apstādīja praktiski visu savu pili.

Es viņu saprotu.

Tāpat kā vācieši.

Lieta tāda, ka dārza jasmīnam ir viena ļoti interesanta īpašība – tas zied vasaras vidū, bet visizturīgākā, spēcīgākā, auga smarža parādās vakarā, naktī un no rīta.

 

Tā nav tik apreibinoša kā ceriņu smarža, pēc kuras dažiem cilvēkiem sāp galva, bet dod interesantu efektu: vakarā, ja atver guļamistabas logu blakus jasmīna krūmam, gandrīz uzreiz aizmigsiet. No rīta mosties pilns spēka un enerģijas, pat ja esi gulējis tikai 4-5 stundas. Galvenais ir iet gulēt ne vēlāk kā plkst. 23.00.

Dārza jasmīns zied visu jūliju, dažkārt līdz pat septembrim. To lieliski papildina ceriņi, kas zied pavasarī, un liepas, kas zied jūnija beigās/jūlija sākumā. Tas nozīmē, ka dārzs ziedēs gandrīz visu silto sezonu.

Lasi vēl: Ir ļoti svarīgs iemesls kāpēc nekad sieva nedrīkst pati griezt savam vīram matus! Tu brīnīsies!

Par to es uzzināju no paziņas, kas dzīvo Minhenē, apmēram pirms 10 gadiem. Un mēs šos trīs kokus iestādījām tieši pretī mūsu guļamistabas logam un dēla istabai. Pievienojām vēl lielāku ābeli.

Un tas darbojas!

 

Leave a Comment