Es nekad vairs neroku kartupeļus pirms “zīmīgās” dienas, un raža pieaug par 25%. Pārbaudīta omītes metode!

Patiesībā šo gadu desmitiem pārbaudīto kartupeļu norakšanas metodi es saņēmu mantojumā no vecmāmiņas. Viņa vienmēr to izmantoja. Bet izaugot, es izveidoju pati savu sakņu dārzu un kopu to pa savam prātam.

Un pilnīgi velti. Ir noteikts brīdis, kuru vecmāmuļa dēvēja par “zīmīgu” dienu. Tieši šajā laikā tupeņi ir jānorok – tad bumbuļi būs prāvāki un lieliski uzglabāsies.

Es cīnījos daudzus gadus, lai iegūtu labu ražu. Bet vai nu kartupeļu bija maz un bumbuļi bija sīki, vai arī lieli, bet nederīgi ilgstošai uzglabāšanai. Un galu galā es nolēmu likt lietā omītes paņēmienu.

Tagad vairs nekad neroku kartupeļus pirms laika, vienmēr gaidu “zīmīgo” dienu, kas sniedz daudz ieguvumu.

Pirmkārt, kartupeļi teicami nobriest. Tiem izveidojas blīva miza, kas novērš infekciju iekļūšanu ražas novākšanas laikā. Un turpmāk šādi kartupeļi lieliski uzglabājas, nepūst, nekļūst mīksti un ilgi neizdīgst.

 

Otrkārt, notiek maksimāls visu bumbuļu masas pieaugums. Ja kartupeļus noraksi pirms laika, tad vagā noteikti būs daudz maza izmēra tupenīšu. Bet ievērojot novākšanas termiņus, vairums bumbuļu iegūs konkrētai šķirnei raksturīgo izmēru un svaru.

Kartupeļu novākšanas laika noteikšana ir vienlaikus gan sarežģīta, gan vienkārša. Ir jāvadās no tā, kādai grupai pieder konkrētā kartupeļu šķirne.

Lasi vēl: “Ar ko jums vajadzētu satikties un ar ko nevajadzētu satikties?”; atkarībā no jūsu zodiaka zīmes

Ja esi iestādījis agrīnās šķirnes kartupeļus, tad briedumu tie sasniegs 60 līdz 80 dienas pēc dīgstu parādīšanās – tas nozīmē, ka aptuveni pēc 90 dienām iestājas potenciāli piemērots brīdis ražas novākšanai. Bet nesteidzies!

 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment