Eksperti prognozē karstāko gadu vēsturē: ir zināms kurā mēnesī pasauli pārsteigs šis fenomens!

Šis gads varētu būt karstākais uz Zemes reģistrētajā vēsturē. Zinātnieki prognozē karstuma rekordu, pamatojoties uz jaunajiem datiem, kas iegūti tikai otro dienu.

Paredzams, ka arī jūlija otrajā daļā Austrumeiropā piemeklēs intensīvs karstums. Saskaņā ar meteorologu ilgtermiņa prognozēm gaisa temperatūra visā Austrumeiropā kalendārās vasaras sākumā par gandrīz 7 grādiem pārsniegs normu.

Kā zināms, temperatūras paaugstināšanās vienmēr izraisa dabas katastrofu un anomāliju, piemēram, viesuļvētru, tornado, plūdu un sausuma, biežuma palielināšanos.

Līdz ar pavasara atnākšanu šajās teritorijās nonāca sasilušas gaisa masas, un desmitiem apdzīvotu vietu tika atjaunoti ikdienas maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

1983. gadā uzstādītais rekords tika pārsniegts jau par 2,5 grādiem. Iesildīšanās turpinās un gaidāmi jauni rekordi. Rodas jautājums, kas notiks tālāk un kāpēc tas notiek?

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

 

Gada sākumā meteorologi brīdināja, ka gads, visticamāk, būs vēl karstāks nekā iepriekšējais, 2023. gads, kas tika novērtēts kā siltākais gads vēsturē.

Kādā slavenā žurnālā ir publicēts svarīgs materiāls par šo tēmu. Tās autors apgalvo, ka zinātne vēl nevar precīzi izskaidrot, kāpēc pērn bijis rekordsilts, un augustā visa pasaule var saskarties ar nezināmiem klimatiskajiem apstākļiem.

Tas var liecināt, ka globālā sasilšana jau ir būtiski mainījusi planētas klimata sistēmu, daudz ātrāk, nekā gaidīts. Pērn sasilšana bija par 0,2 grādiem lielāka nekā prognozēts, kas ir būtiska kļūda zinātnei, kas parasti darbojas grāda simtdaļās.

Šī temperatūras anomālija radās negaidīti, atklājot milzīgu plaisu zinātniskajās atziņās pirmo reizi 40 gadu laikā, kopš zinātnieki sāka izmantot satelītu datus, lai izstrādātu klimata modeļus. Pēc meteorologu prognozēm, jūlija gaidāma temperatūra 7 grādus virs normas.

Lasi vēl: Gaidāmi virpuļviesuļi, milzīga lielgraudu krusa, lietus kā no spaiņa: notiekošo ar laikapstākļiem skaidroja eksperts

El Niño jeb dienvidu svārstības ir ūdens temperatūras izmaiņas Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā, kas var ietekmēt klimatu. El Ninjo, kas sastopama tropiskajā Klusajā okeānā, visā planētā izraisa smagas laikapstākļu anomālijas, piemēram, karstumu un sausumu.

Šīs parādības ilgums var sasniegt 8 gadus, taču precīzu ilgumu un intensitāti zinātnieki vēl nevar prognozēt. Pētījumi liecina, ka okeāna siltuma saturs palielinās vienmērīgāk nekā gaisa temperatūra pie Zemes, kas ir labākais rādītājs, kas liecina par nepārtrauktu globālo sasilšanu. Jūras līmeņa celšanos izraisa gan okeāna paplašināšanās, kad tas sasilst, gan sauszemes ledus kušana.

Tomēr pats svarīgākais tikai sekos tālāk..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment